sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kana- ja jättikatkarapuvartaita grillissä



Viikonloppuna laitettiin taas Weberin pallogrilli tulisille hiilille! Punaisessa hehkussa kypsyi vartaissa teriyaki-maustettua kanaa sekä jättikatkarapuja. Niiden seurana olivat mehukas, hieman tulinen mangosalsa sekä avokadotahnaa. Lisäksi oli valkosipulimajoneesia, joka sopii loistavasti sekä kanan että ravun kanssa. Kanat ja jättikatkaravut marinoitiin, ja kanoihin marinointi tuo mielestäni enemmän säväystä kuin rapuihin, jotka taas ovat erittäin herkullisia myös ilman marinointia.


Appelsiini-inkiväärimarinoidut jättikatkaravut (4:lle)

500 g raakoja jättikatkaravunpyrstöjä pakasteena
1 appelsiini (mehu ja kuori)
1 tl tuoretta inkivääriä hienona raasteena
3 valkosipulinkynttä raastettuina
1/2 kuivattu iso chilipalko, keskivahva
1/2 dl oliiviöljyä (tai rypsi- tai pähkinäöljyä)
1/2 tl maustepippuria
suolaa

Tee marinadi: Pese appelsiini ja raasta siitä kuori. Purista appelsiinista mehu. Kuori valkosipuli sekä tuore inkivääri ja raasta hienoksi raasteeksi. Jos haluat tulisen maun, leikkaa kuivattu chili siemenineen joukkoon, muuten poista siemenet ja sisuksen valkoinen osa ennen leikkaamista. Lisää seokseen öljy, suolaa ja mautsepippuria, tarkista maku.

Sulata jättikatkaravunpyrstöt jääkapissa (n. 2 h). Valuta vesi pois lävikössä ja painele kevyesti pinta kuivaksi, jotta marinadi imeytyy rapuihin paremmin.

Sekoita ravut marinadiin ja anna marinoitua jääkaapissa noin 2 tunnin ajan. Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne vähintään puoli tuntia ennen grillausta kylmään veteen likoamaan. Grillauksen aikana sivele rapuja marinadilla. Kypsymisaika on noin 3 minuuttia/puoli, grillin lämpötilasta riippuen. Myös pannulla valmistaminen onnistuu, mutta lämmön on oltava korkea!


Teriyaki-kanavartaat (4:lle)
800 g maustamatonta kananrintaa
1/2 dl teriyaki-kastiketta

Leikkaa kananliha joko pitkulaisiksi, kapeahkoiksi suikaleiksi tai kuutioiksi. Laita teriyaki-kastike kulhoon ja kanapalat marinoitumaan kastikkeeseen jääkaappiin vähintään 2 tunniksi. Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne vähintään puoli tuntia ennen grillausta kylmään veteen likoamaan.

Pujota kanapalat vartaisiin. Grillauksen aikana seesaminsiemenet saavat paahteista makua, joka sopii hyvin teriyaki-kastikkeen makean vivahteen kanssa. Kanat kypsyvät grillissä noin 15 minuutissa, kääntele niitä välillä.

Päälle voit ripotella esim. seesaminsiemeniä tai tuoretta korianteria.


Mangosalsa

2 kypsää mangoa
1/2 chiliä, keskitulinen
2 pientä jalopenoa
1 kourallinen korianteria
1/2 rkl öljyä (oliivi- tai pähkinäöljy)
1 tl rouhittua maustepippuria
suolaa

Kuori mangot pieniksi kuutioiksi. Leikkaa chili ja jalopeno ohuiksi viipaleiksi. Jos haluat tulista, käytä siemenet ja sisuksen valkoinen osa, muutoin poista ne. Leikkaa korianteri silpuksi.

Sekoita kaikki ainekset ja salsa on valmis!


Valkosipulimajoneesi

2 keltuaista
oliivi- ja rypsiöljyä (50:50-suhde)
noin 1 tl Dijon-sinappia
1 iso valkosipulinkynsi
noin 3 anjovis-filettä
noin 2 rkl sitruunamehua


Erottele keltuaiset kulhoon. Ala lisäämään öljyä, ensin ruokalusikasta tippa kerrallaan; näin öljyä ei valahda alussa liikaa. Vispaa koko ajan. Tippoja on hyvä laittaa noin 2:n ruokalusikallisen verran, sitten öljyä voi alkaa lisäämään ohuena nauhana. Jo alussa näkee, alkaako emulsio muodostumaan vai erottuuko öljy keltuaisista. Kun emulsio onnistuu, öljyä voi lisätä nauhana, mutta kuitenkin vähitellen ja isompia lorauksia välttäen. Vispaa koko ajan. Lisää välillä sinappi ja sitruunamehua noin 1 tl kerrallaan ja valkosipulia (puserrin tässä kätevä). Vielä niiden lisäyksen jälkeen voit jatkaa öljyn lisäämistä, edelleen varoen.

Jos öljyä lisää liian nopeasti tai liian paljon, öljyosa erottuu ja kastikkeen rakenne juoksettuu. Muista ainesten lisääminen koko ajan maistellen, sillä aina voi lisätä, mutta pois ei voi ottaa. Varsinkin valkosipuli voi liikana olla läpitunkeva.

Kun kastikkeen koostumus on melko jäykkä, mutta kuitenkin valuva ja maku hyvä, se on valmis.


Avokadosalsan ohje löytyy täältä.


Grilli kuumaksi ja ruuan kylkeen kivennäisvettä, valkoviiniä tai vaaleaa olutta!

Kuohuviinilasillinen kumiveneilyn jälkeen 

Ei kommentteja: