torstai 25. heinäkuuta 2013

Salvialla ja sitruunalla maustettua kanaa



Saltimbocca alla romana on herkullinen, ohueksi nuijittu vasikanleike, jonka pintaan laitetaan siivu ilmakuivattua kinkkua ja salvianlehti. Leike paistetaan pannulla, sekaan kaadetaan vähän valkoviiniä ja annetaan porista hetki, kunnes valkoviiniä on haihtunut pannulta. Kokkaamassani kana-ateriassa ei ole oikeastaan muuta yhteistä saltimboccan kanssa kuin salvia, mutta maultaan ne muistuttavat toisiaan. Tällainen kanaruoka on nopea valmistaa ja kelpaakin mainiosti pahimpaan saltimboccan himoon. Kanan kanssa tein pienet uuniperunat uusista perunoista. Ne valmistuvat puolessa tunnissa, joten ateria kokonaisuudessaan tulee nopeasti ja vähällä vaivalla arjen keskellä. Salvia on erittäin aromikas ja kestää aika hyvin kuumentamista. Jo kaksi lehteä kanafilettä kohden riittää tuomaan hyvin makua ja lehtien määrää lisäämällä salvian mausta hallitsevamman.

Kokkauksen alussa laita perunat kypsymään: kuumenna uuni grillivastuksella 250 asteeseen. pese uudet perunat ja tee niihin syvä ristiviilto päälle. Laita perunat leivinpaperin päällä uuniin. Kun niiden pinta on saanut väriä (n. 10 min), käännä uuni pois grillivastukselta tavalliselle lämmitykselle ja lämpötila 200 asteeseen. Anna kypsyä, kunnes perunoiden rakenne on ylikypsä: helposti hajoava (n. 20 min). Ennen tarjoilua laita perunoiden päälle voinokareet.

Grillivastusta käyttäessä kannattaa pitää silmä tarkkana: perunat palavat pinnasta hetkessä ja leivinpaperikin muuttuu hyvin ruskeaksi.

Salvia-sitruunakana 4:lle

4 kananrintapalaa, n. 500 g
salvianlehtiä, 2-3 per kanapala
1/2 sitruunan mehu
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä

Lämmitä pannu ja kaada siihen ohuelti oliiviöljyä. Laita pannulle salvianlehdet ja niiden päälle kanafileet, näin salvianlehdet jäävät kiinni kanaan. Paista kääntämättä kanaa, tällöin näet miten kanan kypsyminen etenee syvemmälle ja milloin file kannattaa kääntää. Kun kana on noin puoliväliin asti kypsä, käännä fileet. Paista suurin piirtein sama aika toiselta puolelta. 

Kypsymisen loppuvaiheilla rouhi pannulle mustapippuria ja purista puolen sitruunan mehu. Yhdessä oliiviöljyn kanssa niistä tulee hyvänmakuinen kastike, lusikoi sitä lopun kypsentämisen ajan kanapalojen päälle. Kanan pintaa koittamalla saat tietoa kypsyysasteesta: pehmeys vähenee ja kiinteys lisääntyy kypsymisen aikana. Sopivasti kypsynyt kana on hieman kimmoisan tuntuinen.

Ei kommentteja: