keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Suppilovahvero-mustatorvisienirisotto

Alkupala: salaattia ja crostineja tryffeli-kananmaksapateella.


Risotto on mielestäni parasta melko kosteana, aavistuksen "al dente":na ja siten, että yrttien ja valkoviinin maut tulevat esiin selvästi. Päälle vain parmesaania ja oheen hyvää valkkaria - buonissimo! Otin Italiaan mukaan loput joululahjaksi saamistani kuivatuista suppilovahveroista ja mustatorvisienistä, ja siitä lähti yksi päivä innostus tehdä risottoa. Mieheni tekee loistavia risottoja ja seurailenkin hänen tyyliään eli: paljon tuoreita yrttejä, ja valmistus tapahtuu fiilispohjalta kiireettömästi. Usein valkoviinin ja yrttien leijailevat tuoksut saavat mut menemään keittiöön utelemaan "koska syödään?". Jollain voi olla eri tapa risoton valmistuksessa, ja tarkat riisi/neste-suhteet, mutta oman kokemukseni mukaan risotto syntyy tosiaan hiljakseen, kypsyyttä ja makuja tunnustellen.

Risottoon tarvitset: Risottoriisiä, kuivaa valkoviiniä, vettä, voita, parmesaania, yrttejä: lehtipersiljaa, timjamia, basilikaa; mustapippuria ja suolaa. Lisäksi laitan aina sipulia. Risotossa perinteisiä lisiä ovat parsa, sienet ja artisokka ja ne ovat myös omia suosikkejani.

Varaa siis risoton valmistamista varten ainakin tunti aikaa, pullo valkkaria (ruokaan ja kokille) ja muut yllä olevat ainekset. Riisipakkauksessa oleva keittoaika ei usein vastaa riisin kypymiseen risotossa kuluvaa aikaa, sillä vettä on niukemmin ja muita aineita seassa. Itselläni meni viimeksi 45 minuuttia siihen, että pakkauksen mukaan 18 minuutin riisi oli sopivan kypsää.

Kuullota voissa pieneksi hakattua sipulia ja lisää kuullotettujen sipulien joukkoon riisit. Kuullota hetki, mutta ole tarkkana: riisiin tulee nopeasti ruskea pinta ja paahteinen maku, jotka eivät kuulu asiaan. Lisää sitten valkoviiniä ja vettä vähän kerralla, sekoitellen melko usein. Alussa nestettä voi lisätä enemmän kerralla, mutta loppua kohden varovaisesti. Lisää alkuvaiheessa myös pienehköiksi hakatut yrtit sekä reilusti parmesaania (raastettuna noin 1 dl). Lisää suola ja pippuri. Maistele välillä, tarvitseeko risotto jotain maustetta tai valkoviinin makua lisää. Risotto on valmis, kun aivan sisin osa on "al dente".

Parsa/sienet/muu lisä: Parsan voit lisätä raakana, noin 25 minuuttia ennen tarjoilua, tai keitettynä loppuvaiheessa. Kuivatut sienet lisätään noin 25 min ennen.

Annoksen päälle sopii hyvin silputut yrtit, parmesaani ja pari rouhaisua mustapippuria.

Onneksi kuivattuja sieniä on vielä vähän jäljellä, niin voi taas lähiaikoina tehdä risoton!

Ei kommentteja: