keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Sapaksia

Sapaksia Juuren terassilla äidin kanssa.

Työväenopiston kurssilta: Sitruunamarinoitua silakkaa, savusilakkapasteijat.

Kylmäsavulohi-piparjuuri-blinit, sitruunamarinoitua silakkaa.

Maalahden limppua ja savusiikamoussea, luomumunia savusilakka-anjovistäytteellä.

Paahdettua lanttua ja kukkakaalipyree (Juuren resepti).

Maa-artisokkapyreetä ja paahdettua mantelia palttoonnapilla.

Riimilammasta ja sienisalaattia.

Tyrnileivos ja valkosuklaakastike.

Mäti-piparjuurileivät, siikasosekeitto, tyrnishotti.


Olin tänään mummini kanssa Työväenopiston sapas-kurssilla Kulttuurikeskus Stoassa, kiitos mummille seurasta ja tädille kurssin piffaamisesta! Kurssi oli tosi mukava ja teimme laadukkaista raaka-aineista peräti 13:a erilaista sapasta. Sapakset ovat suomalaiseen tyyliin valmistettuja tapaksia, tietääkseni Ravintola Juuri on keksinyt nimen. Juuren sapakset ovat todella ihania, olen syönyt niitä sekä alkupalaksi että viinilasillisen kanssa terassilla kesällä.

Tämänpäiväisen kurssin useassa sapaksessa toistui samoja raaka-aineita: silakkaa, mätiä, tyrniä, sipulia, jne. Lisäksi oli kotimaisia sieniä, lanttua, perunaa, maa-artisokkaa, siikaa, lohta ja lammasta.

Herkullista! Viikonlopun jälkeen lähdenkin maistelemaan antipastoja Milanoon!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää aivan upealta!!!!

Jenna kirjoitti...

Ja hyvältä maistuivat!

Anonyymi kirjoitti...

Todella houkuttelevia sapaksia! Ajattelitko lisätä reseptejäkin...?

Jenna kirjoitti...

Hei, lajeja oli 13 ja reseptit olivat sen verran pitkiä, että niistä tulisi pitkä lista (A4:llä noin 8 sivua). Kirjoitan kuitenkin mielelläni ohjeet joistain tietyistä, jos haluat :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, olisko mahdollista, että kirjoittelisit reseptin tuosta tyrnileivoksesta? Nuo paahdetut lantut ja kukkakaalipyree kiinnostaisi myös :)

Jenna kirjoitti...

Hei! Tyrnileivoksen ja kukkakaalipyreen ohjeet minulla on kotona Suomessa, joten ne pystyn kirjoittamaan tänne valitettavasti vasta heinäkuun alussa palattuani kotiin. Sama juttu on muidenkin tuon sapas-kurssin ohjeiden kanssa, mutta paahdettujen lanttujen ohjeen muistan ulkoa aika hyvin:

Paahdetut lantut (4 hengelle jos tarjolla montaa lajia sapaksia - muuten lisää lantun määrää):

- 600 g lanttua
- loraus oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- vähän suolaa

Kuori lantut (terävän veitsen avulla onnistuu parhaiten) ja leikkaa pitkiksi tangoiksi, kuten ranskanperunat. Levitä uunipellille, valuta päälle öljyä ja sekoittele vähän, jotta kaikki palaset saavat vähän öljyä pintaansa. Paista 175 C -asteisessa uunissa noin 45 min, tarkista kypsyys välillä. Lantut ovat valmiit, kun pinta on kevyesti paahtuneen näköinen, ja sisältä palat ovat kypsiä, mutta eivät liiaksi pehmenneet. Ripottele lopuksi hieman suolaa päälle. Nämä ovat hyviä sekä kuumina suoraan uunista, että jäähtyneinä!

Kirjoitan muut kaksi pyytämäsi ohjetta heinäkuun alkupuolella! :)