keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Halloumi-kasvisvartaat




Kasvisvartaat valmistuvat aika nopeasti, sillä kasvisten kuutioimiseen ei mene paljoa aikaa, ja uunissakin ne ovat vain noin 10 minuuttia. Halloumi käy hyvin vartaisiin, sillä se ei sula kovin paljoa käytettävässä ajassa ja lämpötilassa. Se pehmenee ja sulaa hieman, mutta pysyy kuitenkin vartaassa. Jos halloumi on makuusi liian suolaista, sitä voi liottaa kylmässä vedessä parin tunnin ajan. Lisukkeeksi sopii mielestäni parhaiten simppeli vihreä salaatti oliiviöljyn tai ranskalaisen salaattikastikkeen kanssa. Teen myös välillä oheen tsatsikin, tällä kertaa myös munakoisotahnaa. Leipomaani leipää oli myös mukana, nyt kun olen innostunut leivänteosta ja vähän väliä on kädet taikinassa!

Meillä on metallisia varrastikkuja, joista on ollut iloa monissa kasvis- ja lihavartaissa. Ne ovat myös näyttävät, joten annokseen saa kivaa ulkonäköä niillä. Jos käytät puisia varrastikkuja, liota niitä vedessä vartin ajan, jotta ne eivät mustuisi uunissa.

Kesällä vartaat valmistuvat grillissä, joka tuo niihin oman fiiliksensä ja makunsa!

Ohje neljälle (1 iso varras jokaiselle). Tee tuplamäärä, jos lisukkeita ei paljoa tai oikein nälkäisiä syöjiä!

  • 1/5 kesäkurpitsaa
  • 3 tomaattia
  • 3 punasipulia
  • 150 g halloumia

Munakoisotahna

  • 1 munakoiso
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl tahinia
  • 1 iso valkosipulinkynsi
  • suolaa
Tsatsikin ohje löytyy täältä. Lisää vain valkosipulia.

Valmista ensin munakoisotahna ja tsatsiki. Lämmitä uuni 275 C-asteeseen. Laita munakoiso kokonaisena uuniin ja anna olla noin 10 minuuttia, kunnes kuori mustuu paikoittain. Kuori munakoiso ja puristele siitä enin neste pois; uunin jälkeen siitä valuu nestettä, joka tuo tahnaan kitkerää makua ja turhaan löysyyttä. Aja sauvasekoittimella munakoiso ja muut ainekset tasaiseksi tahnaksi.

Poista tomaatin karat. Pilko kasvikset ja halloumi isoiksi kuutioiksi. Laita vartaisiin vuorotellen aineksia. Kypsennä 275 C-asteisessa uunissa grillivastuksilla noin 10 minuuttia. Näin korkeassa lämpötilassa grillivastuksilla jopa kesäkurpitsa kypsyy nopeasti ja sipulin kitkeryys taittuu. Anna vartaiden jäähtyä hieman ennen nostamista uunipelliltä, että halloumi kiinteytyy vähäsen.

Ei kommentteja: