maanantai 19. elokuuta 2013

Sienipasteijat






Viikonloppu vierähti ulkoillessa ja rapuja syödessä, olikin herkulliset ravut. Rapujen kanssa oli perinteiseen tyyliin vehnäpaahtoleipää, voita, tilliä ja mustapippuria. Ravut kyyditettiin vodkalla, valkoviinillä ja juomalauluilla. Hollantilainen vieraskin veti "Helan gårin" kuultuaan sen vain kerran aiemmin - hyvät ravut pistävät todella laulattamaan. Teimme illallista tukevoittamaan sienipasteijoita, joiden ohjeen haluan jakaa, sillä ne olivat helppoja valmistaa ja tosi hyviä.

Taikinan ohje oli italialaiselta sivustolta ja täyte syntyi omasta päästä. Täyte suurustettiin korppujauhoilla, tapa on italialaisilta opittu. Taikinasta tulee alla olevilla määrillä suuri, joten tee puolikas taikina leipoessasi pienemmälle porukalle.


Piirakkataikina (n. 40 piirasta)

1 kg vehnäjauhoja
0,5 dl vettä
50 g voita
1/2 dl oliiviöljyä (tai ei voita ja 1 dl oliiviöljyä)
suolaa

Sekoita suolaa (n. vajaa tl) lämpimään veteen ja laita jauhot kulhoon. Laita voi sulamaan kattilaan ja mittaa valmiiksi oliiviöljy. Kun suola on liuennut, sekoita käsin puolet vedestä jauhojen kanssa. Vaivaa joukkoon oliiviöljy ja sulanut voi sekä loput vedestä. Vaivatessa taikinan koostumuksen tulee olla tasainen, eikä se saa halkeilla paljoa. Lisää vettä tarvittaessa. Vaivaa taikinaa pöytää vasten, jolloin sen koostumus tasoittuu kunnolla. Tällöin myös gluteeniverkoston muodostuminen on suurempaa.

Jaa taikina ison nyrkin kokoisiin paloihin ja kääri kelmuun. Anna levätä huoneenläpötilassa tunnin ajan.


Sienitäyte

200 g kanttarelleja
150 g tummia herkkusieniä (tai muita sieniä)
1 suuri sipuli
1 suuri valkosipulinkynsi
tuoretta timjamia
lehtipersiljaa
1/2 tl muskottipähkinää
pieni ripaus cayennepippuria
mustapippuria
suolaa
noin 2 rkl korppujauhoja
(parmesaania)
paistamiseen oliivi- tai rypsiöljyä tai voita
voiteluun 2 kananmunaa

Tee valmistelut: Puhdista sienet. Leikkaa ne suurehkoiksi paloiksi. Pieneksi leikattuina ne menettävät enemmän nestettä ja muuttuvat liian löysiksi paistettaessa. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja hienonna valkosipulinkynsi. Leikkaa timjami ja lehtipersilja pienehköksi silpuksi. Itse vedän yleensä timjamin varresta lehdet käsin pois, mutta kovin pehmeävartisen timjamin voi leikata kokonaan ruokaan.

Ota suuri paistinpannu tai korkeareunainen paistokasari. Paista sipuli ja valkosipuli öljyssä tai voissa. Kun sipuli on alkanut makeutua, lisää sienet. Lisää joukkoon myös yrtit, muskottipähkinää, cayennepippuria, mustapippuria ja suolaa. Paista, kunnes sienet ovat pehmentyneet hieman, 3-5 minuutin ajan. Sienistä on tullut pannulle nestettä, joten lisää korppujauhoja 1 rkl kerrallaan sitomaan sitä. Koostumus on hyvä, kun pannulla on enää hieman nestettä.


Kaulitse levänneestä taikinasta ohuita levyjä. Taikinan käsittely on helpompaa, jos kaulitset pienehkön määrän kerrallan. Paina taikinamatosta esim. teemukilla tai pienellä kulholla pyöreitä paloja. Laita ympyröiden toiselle puoliskolle täytettä ja paina molemmat reunat kiinni. Jos laitat parmesaania, raasta se isoksi raasteeksi ja laita sitä täytteen päälle. Kannattaa kokeilla erilaisia rypytyksiä reunoihin, ne ovat kiva näköisiä. Jos reunaan jää painamisen jäljiltä leveä kaistale, voit leikata sitä kapeammaksi pizzaleikkurilla tai veitsellä.

Voitele pasteijat rikotulla kananmunalla ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla, ei kiertoilmalla, noin 25 minuutin ajan. Pateijat ovat kypsiä, kun ne ovat kullanruskeita. Pasteijoiden pinta on heti uunista otettuna kova, mutta se pehmenee jäähtymisvaiheessa.

Anna jäähtyä liinan alla hieman ja nauti!

Ei kommentteja: