sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Herkkuja punajuuresta

Punajuuresta saa helposti aikaan myös leimasimen.

Joulunvietto meni perheen ja suvun kesken, lukuisten ruokalajien ja kolmen päivän herkuttelun merkeissä. Tapaninpäivän jälkeen jääkaapissa olikin punajuuria, eikä oikein muuta. Siskoni kipaisi kaupasta porkkanoita sekä halloumi- ja fetajuustot ja salaattia, joista valmistimme iltapalaa.

Keittiöni vakiotarpeisiin kuuluvat kikherneet sekä tuoreet yrtit, joten niitä löytyi jo valmiina. Taannoisen lomamatkani aikana komea, koko kesän parvekkeella auringonvaloa imenyt basilikani kuihtui, joten tällä hetkellä ruukuissa on vain minttua. Toki hyvää ja moneen ruokaan sopivaa sekin.

Punajuuret ja porkkanat kypsyivät uunissa makeiksi ja saivat seurakseen maukasta vuohen- ja lampaanmaitofetaa. Punajuurista osa keitettiin ja niistä sekoitettiin hummus kikherneiden kanssa. Halloumi paistettiin pannulla oliiviöljyssä, minkä jälkeen sen päälle lisättiin makeahkoa balsamicoa ja mintunlehtiä.

Pidän niin kovasti uunissa valmistuvista ruoista, sillä ne valmistuvat lähes itsekseen alkun pilkkomisten jälkeen. Sillä välin voi häärätä aterian muiden komponenttien parissa. Lisäksi uunin tuoma lämpö keittiössä on aika ihanaa.

Punajuuri on moneen taipuva juures, joka kypsyy hitaasti. Sen on myös raportoitu aiheuttaneen mahavaivoja raakana raastemuodossa. Tsekkaa alta helpot ohjeet sekä viimeisenä vielä kuva alkuruoasta, josta kirjoitan lähiaikoina - punajuurta siinäkin.







Punajuurilastuja alkupalassa...Recipes coming soon!


Punajuuri-porkkanapaistos (2 hlöä)

10 pientä / 7 isoa punajuurta (kyllä, näin paljon. menevät kasaan uunissa)
3 isoa porkkanaa
1 paketti (n. 200 g vuohen- ja lampaanmaitofetaa)
Maldon-suolaa
Oliiviöljyä
(Rosmariinia tai timjamia)

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori punajuuret, leikkaa pois kannat, ja leikkaa pienehköiksi lohkoiksi. Laita ne uunivuokaan ja päälle oliiviöljyä sekä suolaa. Laita uuniin kypsymään 10 minuutiksi ennen porkkanoiden lisäämistä. Kuori nyt porkkanat ja pilko ne esim. melko paksuiksi tikuiksi. Lisää 10 min kohdalla vuokaan, ja taas oliiviöljyä ja suolaa päälle.

30 minuuttia punajuurien uuniin laittamisesta, kokeile juuresten kypsyysastetta. Jos ne ovat jo saaneet paahteista väriä pintaansa ja pehmenneet jonkin verran, lisää feta. Anna olla noin 15 min ajan, kunnes juurekset ovat kypsiä. Jos fetan lisää aikaisemmin, se tummuu kovasti ja kuivuu.


Punajuurihummus

3 pientä punajuurta
1 prk liotettuja/keitettyjä kikherneitä (n. 250-300 g)
2 tl tahinia (seesamitahnaa)
1 pieni valkosipulinkynsi
Iso loraus oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl kylmää vettä
Ripaus suolaa

Laita punajuuret kiehumaan heti ruoanlaiton alussa, sillä pientenkin punajuurten kypsymiseen menee noin 45 minuuttia. 

Tee sillä aikaa hummus muilta osin valmiiksi. Huuhtele kikherneet, laita ne astiaan sauvasekoittimella ajamista varten, ja lisää astiaan muut ainekset. Aja tasaiseksi tahnaksi. Koostumuksen tulisi olla notkeaa ja jos hummus on liian jäykkää, lisää kylmää vettä, sitruunamehua tai oliiviöljyä. Öljyä lisäämällä saa rakenteeseen lisää täyteläisyyttä ja pehmeyttä, vettä lisäämällä rakenne jää karkeammaksi. Maista myös maku: lisää sitruunaa, jos happamuutta puuttuu.

Kuori kypsät punajuuret ja pilko noin neljään osaan. Lisää hummukseen ja surauta sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää esim. sitruunamehua tai suolaa tarvittaessa.


Halloumi: jos se on makuusi hyvin suolaista, laita se likoamaa kylmään veteen kokonaisena palana 30 minuutin ajaksi. Kuivaa hyvin ennen leikkaamista ja paistamista, jottei se räisky pannulla oliivilöjyn kanssa. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja kun lämpötila on korkea, laita halloumit paistumaan. Paista noin 2 minuuttia per puoli, kunnes pinta on saanut rapeutta ja rusehtavaa väriä. Mausta balsamicolla ja esim. mintun- tai basilikanlehdillä.


Buon appetito!

Ei kommentteja: