maanantai 25. kesäkuuta 2012

Kesäkurpitsaa ja aprikoosia



Kauden kasviksista eniten esillä nyt täällä Pohjois-Italiassa ovat kesäkurpitsa ja aprikoosi. Niitä on tarjolla suuria laatikollisia kaupoissa ja torilla, ja olipa yliopiston lähistöllä viikko sitten aprikoosimyyntikin - joku möi oman tilan hedelmiä suoraan autosta.

Kesäkurpitsa on hyvin monipuolinen, sillä se sopii kylmiin ja lämpimiin ruokiin, ja miedon makunsa vuoksi sitä voi maustaa monilla eri tavoin. Kesäkurpitsoja, joissa olisi vielä kukka mukana, en ole nähnyt myytävän Suomessa. Erään läheiseni kasvimaalta olemme poimineet niitä, täyttäneet ja kypsentäneet. Täytteeksi sopii erilaiset tuorejuustot ja kypsytetytkin juustot, esim. gorgonzola. Esimerkkejä kesäkurpitsan käytöstä:
  • kasvis- tai lihavartaat
  • täytetyt kesäkurpitsat
  • raikas lisuke raastetusta kesäkurpitsasta, sitruunamehusta ja korianterista
  • kesäkurpitsarullat kasvistäytteellä
  • kesäkurpitsan kukkia öljyssä paistettuina valkosipulin ja chilin kanssa ja jasmiiniriisiä
  • juustolla täytetyt, kevyesti paistetut kesäkurpitsan kukat ja hyvää vaaleaa leipää (esim. ciabatta)
Aprikoosit ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta ne ovat mielestäni hyviä myös kuivattuina, esim. pekaanipähkinöiden tai manteleiden kanssa, taikka kuivakakussa makua tuomassa. Tuoreesta aprikoosista saa herkullisen jälkiruoan myös, kun sitä paistaa hetken pannulla voissa ja tarjoilee vaniljajäätelön kanssa.

Kesäkurpitsa-kanavartaat ja kurkku-korianterilisuke.

Tulinen kesäkurpitsa-tomaatti-kastike ja jasmiiniriisiä.

Mieheni tekemä ratatouille.

Ei kommentteja: