torstai 20. syyskuuta 2012

Raparperimehu

Heräsin tänään auringonpaisteeseen, mikä inspiroi tekemään raparperimehua pakastimessa olevista raparpereista. Raparperit poimittu maalta pari kuukautta sitten, ja laitoin osan pakkaseen pilkottuina. Raparperimehussa hurmaa sen vaaleanpunainen väri sekä herkullinen, lievästi hapan maku. Minun makuuni raparperimehu on parhaimmillaan vain kevyesti makeutettuna, niin sen happamuus ja raikkaus säilyvät. Lisää siis sokerin määrää, jos pidät makeasta mehusta.

Vinkki: mehun suodatuksen jälkeen jäljelle jäävät raparperit voit käyttää esim. raparperi-chutneyyn tai raparperipaistokseen.

Raparperin sisältämän oksaalihapon suola, oksalaatti, sitoutuu kalsiumiin muodostaen niukkaliukoisia saostumia. Saostumat saattavat jäädä munuaistiehyihin kiviksi aiheuttaen kipua. Oksaalihappo (etaanidihappo) on vahvimpia orgaanisia happoja, ja sitä esiintyy myös mm. punajuuressa ja pinaatissa. Lisäksi oksaalihappoa muodostuu elimistössä glyoksyylihaposta ja ylimääräisestä askorbiinihaposta. Voisiko siis erittäin suuria annoksia C-vitamiinia käyttävälle koitua munuaisvaivoja?

Vanha neuvo juoda maitoa raparperin kanssa perustuu siihen, että oksalaatti sitoutuisi maidon kalsiumiin, eikä liuottaisi luiden kalsiumia. Näkemykseni on, että raparperia tai muita oksaalihappoa sisältäviä kasviksia pitäisi syödä päivittäin melko runsaasti, jotta huoli luiden heikentymisestä olisi todellinen.

Raparperimehu, 5 litraa
  • 5 l vettä
  • 1 l raparperia
  • 1 dl sokeria (lisää, jos pidät makeasta mehusta)
  • kourallinen tuoreita piparminttua tai minttua (+ lehtiä koristeeksi)
  • 2 kanelitankoa
Laita vesi kiehumaan. Pilko raparperit noin 5 cm pitkiksi paloiksi. Lisää kiehuvaan veteen raparperinpalaset, sokeri ja kanelitangot. Jos käytät pakkasesta otettua raparperia, voit lisätä sen jäisenä. Keitä kevyesti poristen kannen alla 15 min ja lisää piparminttu tai minttu varsineen. Keitä vielä 15 min.
Jäähdytä mehu ja siivilöi se. Valmis mehu säilyy jääkaapissa noin kolme päivää.
Nauti kylmänä, mintunlehdillä koristeltuna!

Ei kommentteja: