sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Voimakas, mutta lempeä hirvipata





Hirvenliha on vähärasvaisempaa, kuin naudanliha, ja siinä on riistalle ominainen maku. Maku on melko mieto, ja hyvin vähärasvaisessa hirven sisäfileessä ei mielestäni ole huomattavaa eroa naudan sisäfileeseen. Yleisimmin teen hirvestä padan, sillä ulkopaistia tulee eniten, ja se sopii mainiosti pataan. Padan teossa tärkein seikka on pitkä haudutus miedolla lämmöllä. Yön yli haudutettaessa liha pehmenee ja kalvot ja jänteet gelatinisoituvat, joten tuloksena on pehmeää ja mureaa lihaa.

Eniten käyttämässäni reseptissä liha hautuu punaviinissä ja oluessa kasvisten ja mausteiden kanssa. Todella mainio pata syntyy myös äitini löytämällä välimerellisellä reseptillä, johon tulee valkoviiniä, kasviksia ja sitruunaa. Oli pata sitten puna- tai valkoviiniin tehty, on rosmariini ihan ehdoton mauste padalle!

Hirvipadan kanssa sopii parhaiten perunamuusi, ja mielestäni hyvään muusiin ei tarvitse käyttää kermaa; kevytmaito toimii hyvin! Juomaksi sopii täyteläinen, runsas punaviini sekä olut. Patoja ja muusseja tehdessä on onni, jos pystyy käyttämään valurautaisia pannuja ruskistamiseen ja hauduttamiseen, ja oikein isoa kattilaa muusille.

Hirvipata noin 8 hengelle

  • 1 kg hirven ulkopaistia
  • 3 sipulia
  • 3 porkkanaa
  • 200 g lanttua
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 0,5 l tummaa olutta
  • 0,5 l punaviiniä
  • 3 laakerinlehteä
  • iso nippu (noin pienen ruukullisen verran) tuoretta rosmariinia
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl Maldon-suolaa tai muuta hyvää suolaa
  • reilusti mustapippuria myllystä
  • (halutessasi: kuivattuja keittokasviksia lisää makua tuomaan)
  • paistamiseen voita ja rypsi- tai oliiviöljyä

1. Kuumenna uuni 100 C:een.

2. Leikkaa kasvikset noin 3 cm kuutioiksi, sipulit reiluiksi lohkoiksi. Kuori ja muserra valkosipulit, rikottuina niistä irtoaa enemmän aromia. Laita kasvikset pataan, samoin suola, reilusti mustapippuria ja laakerinlehdet (ja halutessasi kuivattuja keittokasviksia).

3. Paista lihat pieni erä kerrallaan; jos laitat liikaa lihaa pannulle samaan aikaan, pannu viilenee, eikä ruskeaa pintaa synny: Leikkaa liha reilunkokoisiksi kuutioiksi. Kuumenna (mielellään valurauta-) pannu kuumaksi ja ruskista voin ja öljyn sekoituksessa pinta korkealla lämmöllä nopeasti. Näin saat lihalle hyvän tumman pintavärin ja maukasta makua. Laita lisää rasvaa pannulle lähes joka paistokertaa varten. Laita lihat pataan. Älä heitä lopuksi paistorasvaa pannulta pois!

4. Madalla pannun lämpöä. Kuumenna pannulla olevassa rasvassa kokonaisia rosmariininoksia ja timjamia. Kun niistä on irronnut aromeja, lisää pannulle noin 1 dl olutta tai punaviiniä ja kaada herkullinen liemi pataan.

4. Kaada pataan loput viinistä ja olut ja lisää suola, pippuri ja laakerinlehdet. Nestettä kuuluu olla paljon, noin kasvisten ja lihan pintaan saakka. Jos sitä ei ole tarpeeksi, laita sekaan vettä. Sekoita pata, laita kansi päälle ja laita pata uuniin noin 8 tunniksi.

5. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Ota rosmariininoksat pois. Minun mielestäni laakerilehtiä ei tarvitse onkia padasta pois, mutta jos haluaa oikein hienostella, voi ne ottaa pois ennen tarjoilua.

6. Nauti heti tai anna jäähtyä ja laita jääkaappiin ja nauti myöhemmin samana tai seuraavana päivänä. Padan maut vain paranevat sen vetäytyessä hieman.

Meillä pata on aina yön yli uunissa ja aamulla onkin ihana herätä padan tuoksuun...







Perunamuusi noin 8 hengelle

Tee muusi juuri ennen tarjoilua, niin se on parhaimmillaan.
  • 1,2 kg rosamunda- tai lapin puikulaperunoita
  • noin 3 dl kevytmaitoa (tarkka määrä riippuu perunoista)
  • 0,5 dl perunoiden keitinvettä
  • 150 g voita
  • 2 tl suolaa

1. Pese perunat. Laita ne kattilaan ja kaada päälle runsaasti vettä. Keitä kypsäksi. Ota talteen 0,5 dl perunoiden keitinvettä, sillä siinä on hyvää makua.

2. Kuori perunat.

3. Lämmitä maito ja lisää sinne voi.

4. Kaada kuorittujen pottujen päälle keitivettä ja maito-voiseos sekä lisää suola. Lisää maitoa tarvittaessa.

5. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Nauti hyvässä seurassa kiireettömästi.

Ei kommentteja: