maanantai 22. lokakuuta 2012

Ragù bianco - Sianlihakastike pastalle


Teimme mieheni kanssa tätä pastaa Aglio & Olio -keittokirjasta (Saku Tuominen, Tuukka Koski ja Kimmo Kivilahti 2008, Tammi), ruoan nimi on "Rigatoni con ragù di maiale" eli rigatoni-pastaa sianlihastikkeen kanssa. Se muistuttaa ulkonäöltään kuin naudanliha-bolognese -kastiketta, mutta maku on aivan erilainen. Bolognialaisen jauhelihakastikkeenhan voi italialaisten mukaan valmistaa joko naudan- tai sianlihasta. Aromeja kastike saa varsiselleristä, porkkanasta ja valkoviinistä. Makujen syventämiseksi kastiketta haudutetaan noin 45 minuuttia, joten valmistukseen on hyvä varata reilusti aikaa. Ohjeessa pastana on rigatoni eli putkipastaa, jossa on melko suuri halkaisija, mutta keitimme tällä kertaa linguine-pastaa. Aglio & Olio -kirjassa raaka-aineille ei ole määriä ilmotettuina, lisäsin ne ohjeeseen. Myös oregano, suola ja pippuri ovat lisäämiäni, ja ohje on kirjoitettu omin sanoin.

Ruoassa käytetään porsaan jauhelihaa ja me jauhamme sen usein itse lihamyllyllä, nyt käytimme porsaan palapaistia.

4 hengelle

  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 iso varsi varsiselleristä
  • 400 g porsaan jauhelihaa
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 kg tomaattimurskaa (2 pakkausta)
  • oreganoa
  • suolaa, mustapippuria
  • tuoretta basilikaa
Oliiviöljyä paistamiseen.

Kuori porkkanat. Pilko sipuli, porkkanat ja varsiselleri pieniksi kuutioiksi. Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappealla puolella ja pilko pieneksi. Laita kuumalle pannulle öljyä ja paista kasviksia siinä, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja sipuli on makeutunut.

Lisää pannulle liha ja kypsennä muutaman minuutin ajan. Lisää valkoviini sekä tomaattimurska ja oregano, suola ja mustapippuria myllystä. Jätä hautumaan kannen alle miedolle lämmölle noin 45 minuutin ajaksi.

Tarkista makua hautumisen aikana ja lisää tarvittaessa oregano, suolaa tai pippuria. Lisää vettä, jos nestemäärä näyttää liian niukalta.

Keitä pasta reippaasti suolatussa, runsaassa vedessä.

Leikkaa tai revi basilika isoiksi palasiksi ja lisää se kastikkeeseen muutamaa minuuttia ennen tarjoilua. 

Kyytipojiksi annokseen parmesaania ja lasiin kuivaa valkoviiniä - buon appetito!

Ei kommentteja: