Vaikka pipertäminen onkin mieleeni alkuruokia tehdessä, herkullisia ovat myös italialaiset antipastot eli hyviä leikkeleitä, hunaja- tai verkkomelonia, tomaattia, basilikaa ja mozzarellaa sekä muita juustoja, esim. parmesaania tai pecorinoa. Tällöin oleellista on raaka-aineiden laatu: lihojen ja juustojen on oltava laadukkaita ja tuoreita, mozzarellan maistuvaa bufala-mozzarellaa ja tomaattien ja melonin kypsiä ja makeita.
Tässä vaihtoehtoja alkupalaksi; ecco, per favore!
Kampasimpukoita romanesco-kaalipyreen ja parmankinkun kanssa
Lohisashimi
Mieheni tekee lohisashimia silloin tällöin ja ohje onkin hänen sovelluksena.
Tomaatti-mozzarellasalaatti
Kampasimpukoita romanesco-kaalipyreen ja parmankinkun kanssa
- 2 kampasimpukkaa per hlö
- 1 ohut siivu parmankinkkua per hlö (myös muut ilmakuivatut kinkut, kuten serrano, käyvät)
- kerä romanesco-kaalia (pidän siitä vihreän värin vuoksi), myös kukkakaali sopii
- noin 15 g voita
- noin 20 ml maitoa
- pieni ripaus Maldon-suolaa
- hiukan mustapippuria myllystä
Paistamiseen oliiviöljyä.
Jos käytät pakastekampasimpukoita, ota ne sulamaan jääkaappiin edellisenä iltana tai sulata ne parin tunnin kuluessa kylmässä vedessä (liian nopea sulaminen ajaa nestettä pois soluista ja rakenne kuivahtaa).
Asettele aluksi parmankinkkuviipaleet lautasille. Ota romanesco-kaalista kivannäköisiä, pieniä kukintoja ja asettele ne lautaselle koristeeksi. Leikkaa romanesco-kaali 4 osaan ja höyrytä vedellä noin 5 minuutin ajan, kunnes kaali tuntuu al dente -kypsyiseltä eli on pinnalta pehmeä, mutta sisältä vielä hieman rapea. Lämmitä höyryttämisen aikana maito ja voi miedolla lämmöllä. Kun kaali on valmis, sekoita sauvasekoittimella maito-voi seos ja hiukan suolaa kaalin joukkoon (hyvä tehdä kattilassa, niin sose pysyy lämpimänä; varo roiskeita). Jos koostumus on liian jäykkä, lisää varovasti maitoa. Tarkista maku. Laita lautasille kinkun viereen pieni vuori pyreetä (ja herneitä).
Paista lopuksi kampasimpukat: Jos simpukoiden pinta on kostea, kuivaa se. Laita kuumalle pannulle vähän öljyä ja paista kampasimpukoita kummaltakin puolelta 15 sekunnin ajan. Tavoitteena on tummuutta saanut pinta ja raaka, kuultava keskiosa. Paistaminen menee helposti yli, jolloin rakenne muuttuu kuivakaksi ja väri mattaiseksi valkoiseksi.
Asettele kaksi kampasimpukkaa parmankinkun päälle ja rouhi päälle vähän mustapippuria.
Lohisashimi
Mieheni tekee lohisashimia silloin tällöin ja ohje onkin hänen sovelluksena.
- 100 g lohta per hlö
- kurkku (noin 1/4 per hlö)
- seesaminsiemeniä
- soijaa
- limen mehua ja kuorta hienoksi raastettuna
Perkaa ensin lohi ja ota ruodot pois.
Kuori kurkku. Leikkaa se ohuiksi siivuiksi kuorimaveitsen avulla. Purista kulhoon limemehua ja lisää sinne vähän soijaa. Kurkkusiivut pyöritellään liemessä, joten niiden ei tarvitse uida siinä. Asettele lautaselle kurkkusiivut.
Tässä työvaiheessa ns. tohotin eli kaasusoihtu on kätevä, mutta voit tehdä vaiheen myös teflon-pannulla. Kypsennä tohottimella lohen pinta joka puolelta ohuelti. Jos käytät paistinpannua, teflon on paras, sillä muuten joudut käyttämään rasvaa tarttumisen estämiseksi, ja ruoan maku ja ulkonäkö muuttuu.
Leikkaa lohi ohuehkoisi siivuiksi ja asettele kurkkujen päälle. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja raasta hienojakoiseksi limenkuorta.
Tomaatti-mozzarellasalaatti
- kypsiä tomaatteja
- puhvelinmaitomozzarellaa (1/2 palloa per hlö)
- tuoretta basilikaa
- salaattia, pehmeää lajiketta
- mustapippuria myllystä
- hyvää oliiviöljyä
Revi salaatti ja asettele se lautasille. Pilko tomaatti isohkoiksi paloiksi ja asettele salaatin päälle. Puolita mozzarellapallot ja aseta päälle. Revi lopuksi annokseen basilikaa, rouhi mustapippuria ja lorota päälle oliiviöljyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti