Leipominen kotona on mukavaa ja kokemuksen myötä se käy myös nopeaksi hommaksi. Ja siistiksi myös - alussa jauhoja oli huomattavasti enemmän ympäri pöytätasoja ja lattialla. Myös taikinan koko on helpompi määrittää, kun on jo muutaman leivän ehtinyt pyöräyttää. Seuraava resepti sopii arjen leivontaan hyvin, sillä kohotusaika on vain pari tuntia ja taikina on helposti käsiteltävää. Kun tulet kotiin päivän aherruksista, vaivaa taikina kasaan ja jätä kohoamaan. Iltapala-ajan lähestyessä laita leipä uuniin ja saat illan lisäksi aamupalaksi leivät.
Variaatiota saa erilaisilla jauhoilla: vehnä, spelttivehnä, ruis, graham... sekä mausteilla, pähkinöillä ja oliiveilla. Jauhojen määrän kanssa näppituntuma kertoo, mikä on tarpeeksi. Niiden tarkka määrä vaihtelee riippuen jauhojen kosteuspitoisuudesta, johon vaikuttavat jauhatusaste, varastointiolosuhteet ja ilmaston kosteus. Minä suosin tuorehiivaa, sillä mielestäni sen määrän säätelyyn syntyy tuntuma ja lisäksi siinä on rustiikkista leipomisen iloa!
Tällä ohjeella valmistetulle taikinalle saa kauniin muodon, kun taikinakasan pintaan ripottelee kevyesti jauhoja, niin ettei taikina tartu käsiin mahdottoman paljon. Sitten taikinan reunaosat käännetään leivän sisään, niin että päällispinta venyy tasaiseksi. Pintaan voi vetää sahalaitaisella veitsellä nopein liikkein kuvioita, jottei leipä kohoa uunissa jalkapalloksi ja ovathan ne myös hyvän näköisiä.
1 leipä
0,75 l jauhoja
0,45 l vettä
25 g tuorehiivaa
2 rkl oliiviöljyä (noin 20 ml)
1 tl suolaa
Ota kraanasta noin 40-asteista vettä. Se jäähtyy nopeasti kulhoon pantaessa ja sekoitettaessa hiiva sinne. Liuota hiiva veteen. Lisää jauhoja noin 1 dl kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää välissä oliiviöljy ja suola. Jauhojen määrä on sopiva, kun taikina on jämäkkää ja irtoaa melko hyvin kulhon reunoista. Se on kuitenkin vielä selvästi venyvää ja muokkautuvaa.
Anna kohota noin kahden tunnin ajan liinan alla vedottomassa paikassa. Taikina on kohonnut riittävästi, kun se on noin kaksinkertainen.
Muotoile leipä, ylempänä tekstissä vinkki!
Lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista leipää noin 30 minuutin ajan, kunnes pinta on saanut rusehtavaa väriä. Ota jäähtymään liinan alle ja leikkaa, kun jäähtynyt hetken aikaa.
![]() |
Taikina näyttää tältä, kun sen koostumus on hyvä. |
![]() |
Lämmintä leipää ja voita. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti