Vietimme serkkuni kanssa viikonlopun maalla ja nyt onkin levännyt olo! Hiljaisuudessa sai nukuttua makeasti ja kauniit maalaismaisemat hellivät silmää. Luonnon antimista raparperit olivat kypsiä ja metsämansikoista osa oli jo valmiita syötäväksi. Myöhemmin kesällä pihapiiristä löytää piparminttua ja kasvimaalta perunaa, ja syksyllä puutarhan omenapuiden sekä muutaman luumupuun sato on valmista. Mustikat ja sienet kuuluvat toki myös loppukesän herkkuihin, tosin oma sienitutkani ei havaitse apajia kovinkaan usein.
Ruokaa laittaessamme käytimme raparperia mehuun, kakkuun ja lettujen täytteeksi. Minäkin, joka käytän sokeria yleensä liian vähän, olen oppinut lisäämään sitä riittävästi raparperin happamuuden taittamiseksi. Mehun koostumuksesta näkeekin, että siinä on runsaasti sokeria (arviolta 5 %), mutta maku ei kuitenkaan ole liian makea. Raparperikakkua tehdessä meidän kahden visiot sekoittuivat ja ne näköjään tärmäsivät kumoten toisensa, sillä kakku ei kohonnut uunissa paljoa ja siitä tuli melko pliisu. Raparperistä ja kaardemummasta tullut maku oli kuitenkin hyvä. Lettujen täytteenä oli kermavaahdon lisäksi voin ja sokerin kanssa paistettua raparperiä.
Mehun ohje aukeaa tästä linkistä. Laitoimme mehuun mintun sijasta basilikaa. Sokerista osa korvattiin hunajalla, joka oli työkaverilta saatua itsetuotettua luomuhunajaa. Hunaja toi mehuun ihanaa makua!
Lettujen täytteestä tulee herkullista, kun leikkaa raparperit kuorimattomina noin 1-2 cm:n paksuisiksi paloiksi ja paistaa niitä voissa noin 5 minuutin ajan melko korkeassa lämpötilassa. Sokeri lisätään loppuvaiheilla ja se saa karamellisoitua.
Illallinen rakennettiin taimenen ympärille. Sen kanssa oli piparjuurikermaviiliä, uusia perunoita (siikli), salaattia ja hummusta ilman valkosipulia ja runsaan sitruunamehun kera. Taimenen sisään laitettiin tuoretta timjamia, suolaa sekä sitruunasiivuja ja se kääräistiin kasteltuun sanomalehtipaperiin. Paketti kypsyi kaasugrillissä 35 minuuttia. Märän sanomalehtinyytin sisällä kala pysyy mehevänä ja kypsyy hitaasti, jolloin se ehtii saamaan maku yrteistä ja sitruunasta. Kostuta sanomalehtipaperit kauttaaltaan ja hyvin, jotteivät ne syty grillissä.
Raparperit löytyivät navetan päädystä. |
Raparperimehu. |
Lettuja karamellisoidun raparperin ja kermavaahdon kanssa. |
Luomuhunajaa Hausjärveltä. Pienellä mehiläisfarmilla tuotettua ja todella hyvää. |
Taimen kypsyi kastellun Hesarin sisällä. |
Valmis kala oli saanut timjamin ja sitruunan makua. |
Illallinen katettuna! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti