lauantai 24. maaliskuuta 2012

Artisokkaa timjami-sitruunaöljyssä

Artisokkaa torilla.

Meillä oli artisokat ostettuna supermarketista ja niistä oli herkulliset varret valitettavasti katkaistu kokonaan.

Artisokkia paistetaan kuumassa öljyssä.

Latva-artisokka on herkullinen ja terveellinen vihannes, joka sopii monenlaiseen käyttöön. Keitettynä siitä voi nyppiä lehden kerrallan ja kastaa voisulaan, ja imaista lehden pehmeän osan suuhunsa. Öljyyn tai suolaliemeen säilötyt artisokat sopivat hyvin salaatteihin ja pastoihin. Täällä Italiassa ruokaohjelmissa näkee usein artisokkia keitettävän kokonaisina oliiviöljyssä ja tarjoiltavan sellaisenaan esim. parmesaanin kanssa alkuruoaksi tai lihan kanssa pääruoaksi. Artisokan parasta osaa ovat sen sydän sekä varsi; varsi pehmenee kypsennettäessä ja se on mielestäni oikeastaan vielä herkullisempi osa, kuin sydän.

Sovelsin öljyssä keittämisen ideaa ja valmistin artisokkalisukkeen, jota olemme syöneet sekä pihvin kanssa, että salaatissa. Ohjeesta tulee iso annos, jostaa riittää lisukkeeksi noin 10 hengelle, tai pienemmälle kokoonpanolle pariksi kerraksi. Olen kokeillut valmistusta sekä esikeiton kanssa että pelkällä öljyssä kypsentämisellä, ja artisokat pehmenivät enemmän ja tulos oli parempi keiton kanssa.

  • 4 latva-artisokkaa (piikit leikattu pois)
  • noin 1 dl oliiviöljyä
  • 1 sitruuna (kuori ja mehu)
  • tuoretta timjamia
  • suolaa
Nypi artisokan kaikkein uloimmat lehdet pois, sillä ne ovat hyvin puisevia. Kokeile artisokan yläosaa ja jos siinä kohtaa lehdet tuntuvat hyvin kovilta, leikkaa yläosasta vähän pois. 

Keitä artisokkia suolavedessä 7 minuutin ajan. Ole varovainen keitinveden kanssa, sillä artisokan väriaine lähtee huonosti pesussa vaatteista!

Nosta artisokat väärinpäin talouspaperin päälle, jotta niistä valuu ylimääräistä vettä ulos. Voit myös rutistella niitä kevyesti veden poissaamiseksi. Vesi tirisee öljyn kanssa, joten mitä kuivempi, sitä parempi.

Leikkaa kukin artisokka puoliksi, ja leikkaa puolikas ohuksi siivuiksi. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja lisää artisokat. Paista noin 10 minuuttia. Leikkaa timjami silpuksi.

Lisää tässä vaiheessa hienoksi raastettu sitruunan kuori, timjami sekä suola. Paista vielä n. 5 minuutin ajan. Maista artisokan kypsyys ja maut.

Lisää vasta juuri ennen tarjoilua sitruunamehu, jotta sen happamuus ei vähenisi.

Artisokka sopii hyvin esim. pihvin lisukkeeksi.
Salaatissa on papuja, kevyesti paistettua omenaa ja balsamicoa.

Ei kommentteja: