Viimeksi tekemäni versio poikkeaa siitä, mihin olen lohisalaatin suhteen tottunut. Lohi oli nimittäin ohuina fileinä ja paistoin niitä vain toiselta puolelta. Ne tulivat melkein läpikypsiksi, ja säilyivät lyhyen paistoajan ansiosta hyvin mehukkaina. Salaatti poikkeaa myös siinä, että siinä ei ole kaikkein perinteisimmät lisukkeet, vaan sitruunamarinoitua kesäkurpitsaa sekä tuoreita herneitä. Näihin makuihin olisi sopinut myös korianteri tai minttu, ensi kerralla laitan jompaa kumpaa.
Huom. Salaatti valmistuu muuten nopeasti, mutta kesäkurpitsan on hyvä marinoitua ainakin tunnin ajan.
Salaatissa on miedot ja sitruunaiset maut. Milloinkohan kyllästyn sitruunaan? Ei tuoreeseen sitruunaan voi kyllästyä!
Salaatin kanssa nautimme yksinkertaisuudessaan hyviä valkosipuli-bruschettoja. Jos maut haluaa pitää mietoina ja hienostuneempina, niin valkosipulileipää ei kannata tehdä tämän salaatin kanssa.
2 hengelle
- salaattia
- 250-300 g lohta
- tuoreita herneitä
- 1 sitruunan mehu
- sitruunamarinoitua kesäkurpitsaa
- suolaa, mustapippuria
- (minttua tai korianteria)
Paistamiseen oliiviöljyä.
Kokoa salaatti: sekoita salaatinlehdet ja marinoitu kesäkurpitsa liemineen kulhossa.
Poista lohesta ruodot ja leikkaa ohuiksi fileiksi. Paista pannulla oliiviöljyssä melko miedolla lämmöllä vain toiselta puolelta, kunnes file on toiselta puolelta vielä hieman raakaa pinnastaan. Nosta lohenpalat salaatin päälle ja rouhi päälle mustapippuria, purista sitruunan mehu ja ripottele vähän suolaa päälle.
Lopuksi laita tuoreet herneet (ja yrtit) päälle.
Sitruunamarinoitua kesäkurpistaa
- 1 kesäkurpitsa
- 1 sitruunan mehu
- 1 rkl oliiviöljyä
- hieman suolaa ja mustapippuria
Vuole esim. juustohöylällä (kuorellisesta) kesäkurpitsasta ohuita, pitkiä siivuja. Sekoita syvässä, pienehkössä kulhossa sitruunamehu, oliiviöljy, suola ja mustapippuri. Lisää kesäkurpitsasiivut ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Bruschettan ohje: Parhaiten tähän sopii mielestäni maultaan vehnäleipä, mutta myös esim. ruisleipä on tosi herkullista käsiteltynä samalla tavalla. Leikkaa leivästä ohuehkoja paloja. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja paista kuumalla pannulla vain toiselta puolelta noin 3-5 minuutin ajan. On tärkeää, että pannu ja öljy ovat kuumia, sillä muuten leipä imaisee liikaa öljyä ja rakenne voi jäädä kostuneeksi. Leipiä on hyvä painaa kevysti pannua vasten, niin pinta kypsyy nopeammin ja öljy leviää leipään tasaisemmin. Leivät ovat valmiita, kun pinta on vaalean rusehtava ja rapea. Kuori valkosipuli, leikkaa sen kova pää pois ja hiero leivän pintaa. Valkosipuli tarttuu hyvin rapeaan pintaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti