maanantai 14. toukokuuta 2012

Äitienpäivä

Äitienpäiväkakku erään konditorian ikkunassa.

Tänä vuonna emme siskoni kanssa viettäneet äitienpäivää perinteisesti äidin ja mummien kanssa, vaan tädeistämme kaksi oli luonamme täällä Milanossa. Lisäksi toinen heistä on minun, ja toinen siskoni kummitäti. Rakkaitten tätiemme kanssa kiertelimme kaupungilla, kävimme näyttelyissä ja kurkistamassa muutamiin upeisiin kirkkoihin sekä söimme hyvin.

Eilen, äitienpäivänä, söimme kotona. Alkuun oli parmesaania ja balsamicoviinietikkaa sekä erilaisia lihoja. Pääruoaksi olimme päättäneet tehdä kevyen salaatin ja siihen tuli verkkomelonia, fetaa, kirsikkatomaatteja, lehtipersiljaa ja oliiviöljyä. Pamesaani oli toki Parmigiano reggiano Parmasta eli sitä aitoa, ja viinietikka Modenasta. Lihat olivat parmankinkkua, salame piccantea, coppaa (sian niskaa) sekä mortadellaa (keittomakkaraa). Jälkiruoaksi nautimme tiramisua, joka oli valmiina ostettu.

Insipiraation parmesaaniin viinietikan kera sain Modenasta, jossa olin opiskelijoiden järjestämällä vierailulla lauantaina. Siellä oli aperitivolla parmesaania 25 vuotta vanhan punaviinietikan, "aceto balsamico di Modenan" kanssa. Juomaksi oli tilan lambrusco-viiniä. Oli kaunis päivä, niin sään kuin tiluksien ja isäntäperheen vieraanvaraisuudenkin puolesta. Punaviinietikat kypsyivät vanhoissa puutynnyreissä vanhassa, kivirakenteisessa tallissa. Viileässä tilassa oli huumaava puun ja viinietikan tuoksu. Päivä antoi tosiaan miellyttäviä aistielämyksiä, mutta myös tuhdin tietopaketin viinietikan ja lambruscon valmistuksesta viiniköynnösten viljelystä tuotteiden jakeluun saakka.

Meloni-fetasalaatti 4 hengelle: 
  • 1 verkkomeloni
  • 200 g fetaa (mielellään vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettua)
  • 300 g kirsikkatomaatteja
  • nippu lehtipersiljaa (minttukin sopii hyvin)
  • loraus oliiviöljyä
  • salaattia, esim. jäävuorisalaattia
  • (mustapippuria)
Kuori meloni ja kuutioi se. Puolita kirsikkatomaatit. Revi kulhoon fetanpala isohkoiksi palasiksi, sillä se hajoaa pienemmäksi sekoituvaiheessa. Leikkaa lehtipersilja isohkoksi silpuksi ja lisää joukkoon. Lisää lopuksi joukkoon oliiviöljy ja sekoittele ainekset keskenään.

Revi lautasille salaattia ja laita päälle meloni-fetasekoitusta. Päälle voi rouhia myös mustapippuria.

Parmigiano reggiano ja aceto balsamico di Modena.

Vasemmalla salame piccante
Ylhäällä keskellä coppa
Oikealla prosciutto crudo di Parma
Keskellä mortadella

Alkupalat.

Kevyt pääruokamme: meloni-fetasalaatti.

Ei kommentteja: