Sain joululahjaksi mummiltani keittokirjan "Modernia ranskalaista kotiruokaa" (Yvan Cadiou), jonka herkulliset kuvat antoivat inspiraation illallisruoalle. Alkupala meloni-jättikatkarapusalaatti sekä pääruoan lisukkeet omena-vihannespaistos ja porkkanasalaatti olivat kirjasta. Muunsin omena-vihannespaistosta hieman, sillä ohjeessa oli käytetty päärynöitä ja kesäkurpitsan sijasta munakoisoa. Meloni-rapusalaatti oli raikas, ja siinä sekoittuivat hyvin happamat, makeat ja suolaiset maut. Seuraavassa ohjeet, jotka eivät ole yks-yhteen keittokirjan kanssa, vaan pienillä muutoksilla omaan makuun ja pääruoan kanssa paremmin sopiviksi. Paahtopaistin voi marinoida, jos on aikaa ja haluaa sen tehdä, mutta se on tosi hyvää myös marinoimattomana.
Juomiksi sopivat esim: alkuruoan kanssa kuiva kuohuva ja pääruoan kanssa täyteläinen punaviini. (Meillä punkkuna oli australialainen (auts, ei ranskalainen:) Rosemountin Show Reserve grenache shiraz mourvèdre 2006. Erittäin täyteläinen, sopi tosi hyvin paahtopaistin kanssa.)
Jälkiruokana oli kahta juustoa, Chevre Dargentalia ja El Pastor-vuohenjuustoa.
Vinkki valmistusjärjestykseen:
1. Jos marinoit lihan, laita se marinoitumaan vähintään 6 tuntia aiemmin, jopa edellisenä iltana.
2. Tee porkkanasalaatti hyvissä ajoin, se paranee seistessään jääkaapissa pari tuntia.
3. Alkuruoan verigreippi-avokado-seoksen voit rauhassa tehdä jääkaappiin esim. 1 h etukäteen, avokado ei tummu greipin happamuuden ansiosta.
4. Kasvikset ovat uunissa noin 45 min. Kun ne ovat olleet n. 15 min, paista liha pannulla ja nosta lihakasari uuniin. Liha on uunissa 10 min, ja kasarista voi tämän jälkeen kaataa paistoliemen kasvisten sekaan tuomaan herkullista makua.
5. Lihan uunikypsennyksen on hyvä väli siivuttaa alkusalaatin meloni.
6. Liha vetäytyy folioon käärittynä huoneenlämmössä alkuruokien syönnin ajan.
Ohjeet kahdelle.
Meloni-jättikatkarapusalaatti
- 1/2 pientä cantaloupemelonia
- 1/2 verigreippi
- 1 avokado
- 6 jättikatkarapua
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 limen mehu
- Loraus oliiviöljyä
- iso hyppysellinen Maldon-suolaa
- mustapippuria myllystä
Kuori ja paloittele verigreipin puolikas sekä avokado. Kaada joukkoon oliiviöljyä ja lisää suolaa ja mustapippuria. Siirrä jääkaappiin odottamaan. Poista melonin siemenet ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi, levitä viipaleet tarjoiluvadille. Laita melonien päälle verigreippi-avokado-sekoitus. Kuori ravut ja valuta ylimääräinen neste pois. Kuori ja pilko valkosipulinkynsi karkeasti. Laita kuumalle pannulle oliiviöljyä, lisää valkosipuli ja ravut. Limen mehu lisätään vasta paiston loppuvaiheessa, jotta sen maku säilyy raikkaana. Paista nopeasti kummaltakin puolelta, jotta ravut saavat valkosipulin ja limen makua ja hieman väriä. Lisää ravut salaatin päälle, rouhaise päälle vielä vähän mustapippuria, ja annos on valmis.
Porkkanasalaatti
- 2 porkkanaa
- 1 ruukullinen korianteria
- 1 tl kuminansiemeniä
- 1/2 greipin mehu
- 1 appelsiinin mehu
- loraus oliiviöljyä
- hyppysellinen Maldon-suolaa
Silppua korianteri veitsellä. Sekoita kulhossa korianteri, mehut, oliiviöljy, kumina ja suola. Siivuta porkkanat mandoliinilla aivan ohuiksi. Jos sinulla ei ole mandoliinia, voit käyttää kuorimaveistä, etenkin parsankuorimaveitsi on kätevä. Lisää kulhoon porkkanasiivut, sekoita ja laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Karitsan paahtopaisti
- 500 g karitsan paahtopaistia
- 25 g voita
- pari rosmariininoksaa
Marinadi
- pari oksaa tuoretta rosmariinia tai lehtipersiljaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 sitruunan mehu
- 3 rkl oliiviöljyä
- ripaus mustapippuria ja suolaa
Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne morttelissa rosmariininoksien, suolan ja pippurin kanssa. Laita ainekset muovipussiin ja lisää sinne sitruunamehu ja oliiviöljy ja sekoita. Laita paahtopaisti pussiin ja anna marinoitua vähintään 6 tuntia.
Ota liha temperoitumaan 1 h ennen kypsennystä. Kuumenna uuni 180 C -asteeseen ja laita uunivuoka (mielellään kannellinen) lämpenemään sinne. Kuumenna pannu ja lisää voi siihen. Kun voi on kullanrusehtavaa, paista paahtopaistia kummaltakin puolelta noin minuutin ajan saadaksesi rusehtavan paistopinnan. Laita uunivuokaan rosmariininoksat, niiden päälle liha, ja kaada sinne pannulta paistorasvat. Kypsennä uunissa 10 minuuttia, liha jää keskeltä roseeksi ja mehukkaaksi. Valuta omena-vihannespaistokseen paistorasvat ja rosmariininoksat. Anna lihan vetäytyä folioon käärittynä noin 10-15 min. Leikkaa tarjoilua varten ohuiksi siivuiksi.
Omena-vihannespaistos
- 1/2 kesäkurpitsa
- 1 punertava omena, esim. Samo-lajike tai vastaava
- 2 isoa sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 sitruuna
- 50 g kuorittuja saksanpähkinöitä
- paahtopaistin paistoliemi
Paloittele pienehköiksi kesäkurpitsa ja sipuli. Omena saa jäädä isommiksi lohkoiksi, samoin sitruuna. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kypsennä kaikki ainekset sekoitettuina vuoassa, uunissa 180 C -asteessa noin 45 minuuttia - lisää lihan paistoliemi sekä rosmariininoksat, kun liha otetaan uunista.
Bon appetit! Kyllä ne ranskalaiset osaa.
2 kommenttia:
OOh!! Ihania reseptejä!
-Sarkku
Kiitos! :)
Lähetä kommentti