Kaikkien aikojen suosikkini on purjo-perunakeitto, jota äiti teki lapsuudessani. Myös mieheni tekee hyvää purjo-perunakeittoa, mutta miten voikaan kerrassaan yksinkertainen keitto maistua niin erilaiselta eri ihmisten tekemänä!
Tämänkertaisen sosekeiton valmistus vei yllättävän paljon aikaa, noin tunnin, sillä peruna oli tosi iso ja kypsyi hitaasti (vaikka olikin jauhoinen). Päälle leikkasin pieneksi pannulla rapeaksi paistettua prosciutto crudoa eli ilmakuivattua kinkkua. Siitä tuli mukavasti suolaisuutta.
Ohje 1 hengelle
- 1 iso jauhoinen peruna
- 1 porkkana
- 1 tomaatti
- 0,5 dl vettä
- 1 rkl keittomausteseosta (antaa paljon makua, mielestäni parempi maultaan kuin liemikuutio)
- 1/2 tl timjamia
- 1/3 tl valkopippuria
- ripaus suolaa
Päälle halutessa esim. ilmakuivattua kinkkua paistettuna ja basilikaa.
Kuori porkkana ja pilko noin 4 osaan. Laita vesi, keittomauste, timjami, suola ja porkkanapalat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Laita heti sen jälkeen peruna kiehumaan. Kasvislientä keitetään, kunnes peruna on kypsä, n. tunnin ajan. Kun peruna on kypsä, poista tomaatista kara ja keitä tomaattia 2 minuuttia tai kunnes kuori alkaa halkeamaan. Kuori tomaatti sekä peruna ja lisää ne kasvisliemikattilaan. Soseuta sauvasekoittimella. Paista ilmakuivattua kinkkua melko kuumalla pannulla n. 30 s per puoli, niin se rapeutuu. Pilko pieneksi ja ripottele keiton päälle, samoin kuin basilika.
Onko sinulla hyvä sosekeiton ohje? Olisin iloinen, jos kirjoittaisit sen tänne!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti