lauantai 7. tammikuuta 2012

Urheilun jälkeen

Joulutauon ja vähän liikuntaa sisältäneen syksyn jälkeen oli hieman kankeaa käydä ensimmäisen kerran pitkästä aikaa jumppatunnilla. Se oli zumbaa, eli syke ei kohonnut huippulukemiin, enkä ollut ihan puhki tunnin jälkeen. Hauskaa oli, ja fiilis oli loppuillan mukavan raukea. Ravitsevaa ja täyttävää ruokaa oli saatava, ja tein sapuskaa, jollaista minun usein urheilun jälkeen tekee mieli: linssimuhennosta, hummusta, porkkana-jogurttiseosta ja salaattia (simppeli salaatinlehdet-tomaatti-kurkku). Ohessa leipää (ohje täällä), en laittanut taikinaan tällä kertaa rosmariinia ja fenkolia, mutta auringonkukansiemeniä lisäsin ison kourallisen.

Maut ovat raikkaita, ruoka on täyttävää, ja sisältää runsaasti proteiinia. Jälkkäriksi tein smoothien mansikoista, banaanista ja appelsiinimehusta.


                                  Porkkana-jogurttiseoksen ja hummuksen ainekset.

                                                 Linssimuhennoksen ainekset.

                           


Ohjeet 2 hengelle.

Linssimuhennos

  • 1 dl linssejä - itse tykkään käyttää punaisia linssejä, sillä niillä on lyhin keittoaika.
  • 1 tl kuminaa
  • 2 pientä punasipulia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • ripaus suolaa

Paistamiseen esim. oliivi- tai rypsiöljyä.

Valmista linssit ohjeen mukaan. Lisää ripaus suolaa keitinveteen. Itse käytin sellaisia, joita keitettiin noin 10 min suhteessa 1 osa linssejä, 2 osaa vettä. Kun lähes kaikki vesi on haihtunut, leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja kuullota niitä pannulla, laita samalla myös kumina pannulle. Näin kuminasta irtoaa enemmän makua, ja puraistaessa yksittäinen kuminansiemen ei maistu kitkerälle. Lisää pannulle linssit ja kääntele sekaisin; älä enää lämmitä, jottei muhennos kuivahda. Purista sekaan sitruunamehu.


Porkkana-jogurttiseos - tästä tulee enemmän, kuin 2 hengen annokseen (n. kuudelle)

  • 2 isoa porkkanaa
  • 400 g maustamatonta jogurttia, suosin turkkilaista jogurttia sen täyteläisyyden vuoksi
  • 2 valkosipulinkynttä


Kuori porkkanat ja raasta karkeksi raasteeksi. Leikkaa valkosipulinkynnet pieneksi tai purista ne. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Seos on parhaimmillaan, kun se on seissyt 15 minuuttia jääkaapissa, sillä porkkanasta irtoaa nestettä, porkkana aavistuksen pehmenee, ja valkosipulin maku tasaantuu.


Hummuksen ohje löytyy täältä.

Smoothie

  • 125 g mansikoita
  • 2 banaania
  • 3 dl appelsiinimehua


Sekoita blenderillä tasaiseksi. Ohjeesta tulee 2 normaalikokoista lasillista, suurenna siis määriä, jos olet makean smoothien ystävä kuten minä ja juot sitä isoja määriä!

Hyvää ruokahalua ja urheilusta palautumista!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

nami nam! Tosi hyvä urheilun kruunaus tämä setti!
-Sara