Leivän teko on melko vaivatonta ja omatekoiset leivät ovat hyviä, mutta niitä tulee leivottua aika harvoin. Siskoni teki yksi päivä hyvää maalaisleivän tyyppistä hiivaleipää helpon reseptin mukaan, ja samantyyppisiä ohjeita ole nähnyt useita muitakin. Seuraava ohje on muotoutunut leipomiskertojen myötä, ja usein teen 3-4 leipää kerralla. Puolita siis ohje, jos et halua niin montaa. Laitan mukaan usein fenkolinsiemeniä, joskus lisäksi rosmariinia. Yhden tämänpäiväisistä leivistä päälle ripottelin Maldon-suolaa ja koristelin rosmariininoksilla. Tykkään paljon erilaisista tahnoista ja mössöistä leivän kanssa, kuten hummuksesta, tsatsikista ja fetatahnasta. Tulossa on kirjoitus tällaisista tahnoista. Mutta nyt leipäohjeeseen:
- 1 l vettä
- 50 g hiivaa tai 1 noin 20 g kuivahiivaa
- 1,5 l vehnäjauhoja
- 0,5 l täysjyvävehnäjauhoja ( eli grahamjauhoja)
- 1 rkl suolaa
- 2 rkl fenkolinsiemeniä tai 1 rkl fenkolia ja 1 rkl rosmariinia
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola, fenkoli (ja rosmariini) ja osa jauhoista. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi 42 C -asteiseksi ja sekoita hiiva jauhojen joukkoon. Sekoita, ei tarvitse vaivata tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja sekoita. Ainekset siis vain sekoitetaan keskenään, vaivausta ei tarvita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Taikinan kuuluu jäädä hieman venyväksi, löysähköksi.
Anna kohota liinalla peitettynä noin 3 tuntia.
Paista uunin keskitasolla 230 C -asteessa noin 45 minuuttia.
Anna vetäytyä noin 10 minuuttia ennen leikkaamista.
5 kommenttia:
Näitä leipiä syödessä tuli puheeksi ruokasoodan reaktiot leivonnaisissa joita kuumennetaan. Kerroit että silloin voi syntyä syöpää aiheuttavia aineita (akryyliamidi ... jotain). Tähän liittyen koeputkipuolelle kysymys: teen itselleni pH-tippoja keittämällä ruokasoodaa ja liitujauhoa vedessä keskenään kunnes vesi on lähes haihtunut. Pullotan syntyneen liuoksen pipettipulloihin. Käytän näitä pH-tippoja n 5-6 tippaa puoleen litraan vettä saadakseni emäksistä juomavettä. Onko tässä tavassa keitellä ruoksoodaa kasaan jotain mahdollisuuskia karsinogeenien syntymiseen?
Hei Ulla! Akryyliamideja muodostuu paistamisessa yli 120 C lämpötilassa, esim. ranskalaisissa, sipseissä ja kekseissä. Keitettäessä niitä ei muodostu, joten ruokasoodaa veteen liuotettaessa ja kuumennettaessa ei tarvitse ottaa näitä yhdisteitä huomioon. :)
Jenna, olisi kiinnostava kuulla näkemyksesi gluteiinista. Monet ovat jättäneet vehnän, ohran ja rukiin pois ruokavaliostaan vaikka kyse ei ole keliakiasta. Paljon kuulee puhuttavan herkistymisestä gluteiinille. Jossain ennakoitiin gluteiinittomuudesta seuraavaa ruolatrendiä. Eli mitä tuumaat?
Hei!
Ensiksi korjaisin, että kyseessä on gluteeni - usein puhutaan virheellisesti gluteiinista, jota ei ole olemassa. Gluteeni on gliadiinista ja gluteliinista koostuva proteiini, jota on mainitsemissasi viljoissa, jyvän endospermissä. Leivonnassa gluteenin ominaisuudet ovat vertaansa vailla sitkon eli kimmoisan, ilmaa sisältävän verkoston, muodostamisessa. Keliakiassa suoliston epiteelin nukka vaurioituu immunologisen reaktion vuoksi, ja ravintoaineiden imeytyminen heikkenee. Keliakiassa on oireina esim. ravintoaineiden puutoksia ja suolisto-oireita. Keliakia diagnosoidaan vasta-ainekokeilla ja gastroskopian avulla. Olen lukenut pari artikkelia kysymästäsi gluteeniyliherkkyydestä (GS, gluten sensitivity), tiedän siitä aika vähän. Joka tapauksessa gluteeniyliherkkyydelle ei ole olemassa diagnostiikkaa, toisin kuin keliakialle. Siitä kärsivät ovat kertoneet erilaisista oireista, kuten vatsakivut, ripuli, väsymys ja ihottuma.
Oma näkemykseni on, että gluteenin poisjättämisessä on suureksi osaksi kyseessä trendi, joka tulee ja menee. Tämäpäiväisessä Hesarissa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen arveli sen olevan seuraava villitys karppauksen jälkeen. Amerikassa on jo gluteenittomia kahviloitakin, joten suuntaus kasvaa varmasti täällä pohjoisessakin. Uskon, että moni tällaiseen ruokavalioon mukaan lähtevistä haluaa kokeilla, auttaako gluteenin eliminoiminen ruokavaliosta johonkin omassa olossa. Tähän kannustaa se, että aiheesta puhutaan, ja sitä "hypetetään" - se saa kohtuuttoman paljon huomiota ollakseen suurella mittakaavalla mullistava asia. Hyvä asia gluteenittoman ruokavalion suosion kasvaessa on, että keliaakikoille tulee enemmän tuotteita tarjolle ja mahdollisesti edullisemmalla hinnalla.
Kiitos vastauksesta! Noinhan se on, trendit vaihtelevat alati, emmekä lopeta onnen etsimistä ruoankaan kautta.
Lähetä kommentti