Tomaattipohjainen lohikeitto on mausteista ja maistuu erityisen hyvältä itse leivotun, rapeakuorisen leivän (ohje täällä), aiolin ja valkoviinin kanssa. Esim. Riesling-viini sopii hyvin, sillä niiden hapokkuus tasapainottaa rasvaista kalaa, ja joistain Rieslingeistä löytyvät sitruksiset aromit sopivat hyvin annoksen makujen kanssa.
Ohje 4 hengelle
- 2,5 l vettä
- 1 tuubillinen tomaattipyrettä
- 400 g lohta
- 1/2 dl keittomausteseosta*
- 2 isoa porkkana
- 2 isoa kiinteää perunaa
- 1 iso sipuli
- pienehkö pala juuriselleriä, noin 50 g
- 5 valkosipulinkynttä
- 1 sitruunan kuori ja mehu
- 1 rkl rosmariinia
- 1 rkl meiramia
- 1 rkl timjamia
- 2 laakerinlehteä
- hyppysellinen suolaa
- reippaasti mustapippuria myllystä
- 1 tl kokonaisia mustapippureita
*Minulla on maalta tuottajatorilta ostettua keittomaustetta, jossa on kuivattua selleriä, sipulia, persiljaa ja purjoa. Tällaiset keittomausteseokset ovatkin osoittautuneet parhaaksi liemen maustajaksi, mutta sen sijaan voit maustaa liemen kuivatulla persiljalla sekä lisäämällä kaikkien muiden ohjeessa mainittujen mausteiden määrää.
Kuutioi perunat, porkkanat ja juuriselleri. Lohko sipuli. Kaikki palat saavat olla isohkoja, sillä niitä keitetään lähes tunti runsaa maun saamiseksi - vain juurisellerin on hyvä olla pienempää kuutiota. Kuori valkosipulit ja pilko veitsellä karkesti. Kuumenna vesi ja lisää sinne tomaattipyre, suolaa, mausteet ja vihannekset. Raasta sitruunan kuoresta vain keltainen osa joukkoon, valkoinen on kitkerää. Poista lohesta nahka ja ruodot ja paloittele isohkoiksi kuutioiksi. Keitä hillitysti kuplien noin 45 minuuttia, kunnes perunat ja selleri ovat kypsiä. Maistele välillä ja lisää tarvittaessa mausteita tai suolaa. Lisää lohikuutiot ja sitruunamehu ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes lohi on juuri ja juuri kypsynyt. Se kypsyy nopeasti ja menee helposti ylikypsäksi; mehevät lohipalat ovat mielestäni keitossa parempia, kuin ylikypsät, kuivakat.
Lämmittele lohikeitolla syysmyrskyissä ja pakkassäässä, jos sitä tänä talvena tulee!
6 kommenttia:
Tuumailin raakaruoka-asioita ja tuli mieleeni kysymys. Onko olemassa juustoa, joka olisi valmistettu kokonaan alle 40 asteen lämpötilassa? Liittyykö maidon kuumentaminen juustoa tehdessä juuri juoksutteen toimintaan ja millainen prosessi siinä tapahtuu? Ja tiedätkö saako eri juustojen juoksutteita hankittua jostain, esimerkiksi tekisi mieli kokeilla maalla maakellarissa esim. Roquefortin tai fetan tekemistä, luuletko onko se suht. helposti mahdollista.
Näin kaupan maustehyllyssä eilen Meiran Kuivattuja keittokasviksia. Se sisältää porkkanaa, palsternakkaa, tomaattia, sipulia, purjoa ja persiljaa. Yksi pussi (17 g) on hyvä määrä tätä keittoa varten.
Hei MN, juustoja voi valmistaa alle 40 asteen lämpötiloissa. Pastörointi tosin vaatii noin 72 asteen lämpötilan (noin 15 s), joten sen huomioiden lämpötila nousee yli 40 asteen valmistusprosessin aikana. Pastöroimattomasta maidosta valmistetussa juustossa voi olla Listeria monocytogenes -bakteeria. Suomessa saa myydä ulkomailta tuotuja, pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja.
Juoksute (entsyymiä) saostaa maidon proteiinit ja juoksettaminen tehdään yli 30 asteen lämpötilassa. Näin saadaan hera erotettua pois. Juoksutteita voi ostaa apteekista ja hyvinvarustelluista ruokakaupoista. Fetaa varten tarvitaan hapatetta. Netin kautta voi ostaa bakteerikulttuureja esim. valkohomejuuston valmistukseen; myös sen valmistuksessa tarvitaan bakteerin lisäksi hapatetta. Näitä molempia voi valmistaa itse maakellarissa, kunhan lämpötila-, kosteus-, valo- ja hygieniaolot ovat oikeanlaiset. Roquefort on nimisuojattu (SAN: suojattu alkuperäisnimitys), joten valmistukselle on tarkat määritelmät alueen ja prosessin suhteen.
Juustonvalmistus on varmasti antoisaa ja mikä sen parempaa, kuin syödä omatekemää juustoa. Hyviä kokeiluja!
Itseasiassa, olisi kiva saada resepti tai pari, siis juuston valmistuksesta. Olen löytänyt vain perinteisiä kotijuusto-ohjeita ja niitä toteuttanutkin. Olisiko muita menetelmiä? Entä soija- tai vuohen maito, saisiko näistä juustoa kotona? Terv. A
Hei,
juustot on mulle hieman vierasta aluetta, mutta soija-asiaan voin heti sanoa, että siitä valmistettu juuston koostumusta jäljittelevä elintarvike on jotakin tofun kaltaista. Juustoksi saa tarkalleen ottaen sanoa tuotetta, jonka valmistuksessa on käytetty vain maitoa ja muita tarvittavia valmistusaineita (esim. juoksete, lisäaineet, hapate, bakteerikanta) eli se koostuu maidon proteiineista ja rasvasta. Vuohenmaidosta voi valmistaa kotona tuorejuustoa - juuri kotijuustotyyppistä. Kypsytetyn juuston valmistus vaatii tarkemmin määritellyt olosuhteet. Otan selvää vuohenmaitojuuston valmistuksesta kotioloissa ja palaan asiaan. Kiinnostava tämä juustoaihe!
Kiitos, jään odottelemaan kiinnostuneena...
Lähetä kommentti