maanantai 28. tammikuuta 2013

Hampurilainen



Hampurilaisten tekemisessä hauskaa on, että täytteitä vaihtelemalla saa aikaan hyvinkin erilaisia burgereita! Laitoimme tällä kertaa täytteiksi avokadotahnaa, omatekemää majoneesia, salaattia, kurkkua, tomaattia ja jauhelihapihvit. Kyljessä oli uunissa valmistettuja ranskalaisia sekä juurestikkuja rosmariinilla ja sormisuolalla maustettuina.

Taikinan ohje on mukailtu italailaisen tv-kokki Benedetta Parodin ohjeesta, sokerimäärää vähentäen ja korvaten voin oliiviöljyllä. Rakenne oli loistava ja samoin maku. Taikinan teko kannattaa aloittaa kolme tuntia ennen suunniteltua syömistä.


Hampurilaissämpylät 4 hengelle

n. 1 l vehnäjauhoja
0,5 l vettä
30 g tuorehiivaa
0,25 dl sokeria
1 muna
0,25 dl oliiviöljyä
1,5 tl suolaa

voiteluun: 1 muna ja 1 rkl kylmää vettä
päälle seesaminsiemeniä

Teen taikina käsin vaivaten, sillä meillä ei ole monitoimikonetta. Ota reilusti kädenlämpöistä vettä ja liuota hiiva siihen. Lisää taikinaan koko ajan sekoittaen vehnäjauhoja, sokeria ja suolaa. Kun rakennetta alkaa olla jo, lisää muna ja oliiviöljy. Lisää jauhoja, kunnes taikina on yhä venyvää, mutta kiinteää, eikä jää käsiin kiinni. Laita taikina liinan alle kohoamaan 1,5-2 tunniksi. Taikina on kohonnut riittävästi, kun sen volyymi on kaksikertainen.

Venytä taikina jauhotetulle tasolle pitkulaiseksi. Leikkaa siitä palasia ja pyörittele sämpylöiksi kevyin ottein. Anna kohota vielä 30 minuutin ajan. Voitele sämpylät kananmunan ja veden sekoituksella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Paista 180 asteessa uunin keskitasolla kiertoilmalla noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kultaista väriä. Suihkauta paistamisen aikana pari kertaa esim. suihkepullolla sämpylöiden päälle vettä, jottei pinta kuivu ja kovaa kuorta muodostu.

Anna jäähtyä liinan alla ennen leikkaamista.



Avokadotahna

4 kypsää avokadoa
1 sitruunan mehu
1 rkl oliiviöljyä
1 kourallinen tuoretta korianteria
1/4 punaisesta, pitkulaisesta chilipalosta (esim. champion-lajike)
1 pieni valkosipulinkynsi

Teko sujuu yksinkertaisesti: laita avokadojen lihat kulhoon, samoin korianteri pienehköksi pilkottuna, valkosipulinkynsi murskattuna ja chili pariin palaan leikattuna siemenineen sekä oliiviöljy ja osa sitruunamehusta. Sekoita tasaiseksi sauvasekottimella ja lisää sitruunamehua maun mukaan. Jos et omista sauvasekoitinta, leikkaa kaikki pieneksi silpuksi ja murskaa haarukan avulla.


Majoneesi

3 pientä munankeltuaista/2 isoa
n. 2,5 öljyä (esim. 2 dl rypsi + 0,5 dl oliivi)
1 rkl sitruunamehua
1 tl valkoviinietikkaa
0,5 tl Dijon-sinappia
hieman suolaa

Erottele tarkasti keltuaiset valkuaisista kulhon pohjalle. Laita ruokalusikkaan rypsiöljyä ja ala tiputtamaan sitä tippa kerrallaan keltuaisten joukkoon koko ajan vispaten. Alkuvaihe on kriittinen, sillä liian suuri öljymäärä voi pilata emulsion muodostumisen. Kun tasainen emulsio alkaa muodostua, voit lorottaa öljyä ohuena norona joukkoon, vispaten jatkuvasti reippaasti. Lisää välillä sitruunamehu, viinietikka, suola ja sinappi vähä kerrallaan ja väliin öljyä lisäten. Kun koostumus on jäykähkö ja maku miellyttää, lopeta öljyn lisääminen. Majoneesin koostumus vaihtelee raaka-aineista ja lämpötiloita riippuen, joten ei kannata lannistua, jos joskus tulee löysempi lopputulos!


Jauhelihapihvit

600 g paistijauhelihaa
2 pientä munaa/1 iso
0,25 dl korppujauhoja
0,5 tl suolaa
reilusti mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi käsin. "Prässää" käsin pihvit melko ohuiksi: puristele ne tiiviiksi. Ota huomioon, että pihvit menevät hieman kasaan paistettaessa. Paista kuumalla pannulla oliiviöljyssä, parillalla tulee kivan näköiset pihvit.



Juuresranskikset

4 isoa, kiinteää perunaa
2 isoa punajuurta
1 iso lanttu
oliiviöljyä
rosmariinia (tuore/kuivattu)
sormisuolaa

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Pese perunat ja poista tummuneet kohdat. Kuori punajuuret ja lanttu. Leikkaa kaikki reilunkokoisiksi tikuiksi. Laita uunipellille leivinpaperin päälle ensin lanttu- ja punajuuripalat, kaada oliiviöljyä päälle ja ripottele päälle rosmariinia. 20 min päästä lisää perunat sekä oliiviöljyä ja rosmariinia ja anna kypsyä noin 40 minuuttia, kunnes kaikki ovat pinnalta rapsakoita, mutta rakenne ole vielä liian löysä. Loppuvaiheessa voit nostaa pellin ylimmälle tasolle, jotta ranskikset saavat vielä rapeutta pintaan. Uunista ottamisen jälkeen ripottele päälle sormisuolaa!

Hampurilassämpylöitä ja pari tavallistakin aamua varten.

Ei kommentteja: