Viikonloppuna halusin viedä viimeisenä päivänä töihin jotain hyvää kahvin tai teen kanssa syötäväksi. Leivonnaisen tuli olla helppo tehdä, sillä peräkkäiset ilta- ja aamuvuoro tekivät yöunista jo valmiiksi lyhyet. Päätin tehdä italialaisen sitruunatortun, joka on yksinkertainen ja nopea valmistaa sekä yksi suosikkikakuistani.
Italiassa sitruunatorttua syödään paitsi välipalaksi teen tai lasten kohdalla maidon kanssa, myös aamupalaksi. Tässä huomaa taas sen, mitä Italiassa asuessani usein hämmästelin: aamu- ja välipalaksi lapsille annetaan suklaakeksejä ja kakkupaloja. Suklaisia Pan di Stelle -keksejä ja Kinderin suklaalla täytettyjä leivoksia mainostetaan televisiossa lapsille aamupalaksi. Useissa keksimainoksissa muuten keksi dipattiin maitolasissa ennen suuhun pistämistä. Kerran luennolla minulta kysyttiin, millaisia keksejä valitsisin aamupalaksi. Vastasin, että runsaasti kauraa sisältäviä, mikä kirvoitti naurut opiskelukavereissani. Heistä suurin osa kun ei ole tottunut suolaisiin makuihin tai rouheisiin koostumuksiin. Pehmeä tai sileä tekstuuri ja makea maku ovat enemmän heidän mieleensä.
Sitruunatorttu on tosiaan perinteinen italialainen herkku kaikessa pehmeydessään ja sitruunaisessa aromissaan. Mistä päin Italiaa sitruunatorttu on kotoisin alun perin? Yhdessä ohjeessa sen sanottiin olevan Napolista ja Etelä-Italiassa onkin kyllä otolliset olosuhteet sen valmistukselle, kun siellä sitruunaa kasvaa joka toisella takapihalla.
Otin ohjeen tästä italialaisesta blogista.
Noin 12 hengelle
- 120 g eli vajaat 2 dl vehnäjauhoja (1 dl = n. 65 g)
- 50 g eli 0,8 dl perunajauhoja
- 150 g eli noin 1,7 dl sokeria (1 dl = n. 85 g)
- 60 g voita
- 50 g mantelijauhoja eli 0,7 dl
- 3 kananmunaa kokonaisina
- 2 keltuaista
- 3 sitruunaa
- pieni hyppysellinen suolaa
1. Voitele ensin vuoka voilla ja jauhota ohuelti vehnäjauhoilla. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Raasta kolmen sitruunan kuori ja purista yhden sitruunan mehu ja lisää ne voin joukkoon. Jos sitruuna on kuiva, purista vielä toisesta sitruunasta ainakin puolikkaan sitruunan mehu.
3. Vatkaa sokeri ja kokonaiset kananmunat sekä keltuaiset. Niistä muodostuu melko kuohkea vaahto.
4. Sekoita yhteen vehnäjauhot, perunajauhot ja mantelijauhot sekä hiukan suolaa. Yhdistä jauhoseos voi-sitruunaseokseen ja sekoita tasaiseksi massaksi lusikalla.
5. Sekoita jauho-voiseos kauhan avulla rauhallisin liikkein muna-sokerivaahtoon, jotta vaahto ei lässähdä. Itse tosin käytin sekoittamiseen sähkövatkainta alhaisilla nopeuksilla ja ihan lyhyen aikaa, sillä jauho-voiseos on aika jäykkää. Tortun lopullinen koostumus ei tästä kärsinyt.
6. Laita torttu uuniin paistumaan noin 30 minuutin ajaksi. Kokeile välillä puutikuulla: torttu on kypsää, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Minulla torttu oli valmista jo noin 20-25 minuutin kohdalla.
7. Kun torttu on jäähtynyt, kumoa se tarjoilualustalle ja siivilöi tomusokeria päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti