keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Ekat kokkaukset Milanossa

Vasikanleike, valkkari-kasvispastaa, parmesaania ja vuonankaalia.



Ensimmäinen päivä Milanossa meni pitkälti kävellessä, koska sillä tavalla kaupunkiin tutustuu parhaiten. Mukana ei ollut karttaa, joten suunnistin edellisten reissujen muistikuvien perusteella ja fiiliksen mukaan... yllättyen pari kertaa "ai taas mä oon täällä?". Sää on viileä, noin 2-3 C, mutta tuulettomuus ja kuivuus vähiä lumia lukuun ottamatta tekevät säästä miellyttävän. Kävelyn jälkeen menin läheiseemme ruokakauppaan. Täällä asuva siskoni oli kertonut, miten hyvät valikoimat siinä isossa perusmarketissa on, ja tosiaan: lihoissa  ja kaloissa oli valikoimaa niin lajeissa kuin ruhonosissa. Kaloja myydään kokonaisena, mikä on aivan mahtavaa. Öljyjä, viinejä ja pastoja on luonnollisesti runsaasti, ja juustovalikoima painottuu parmiggianoon, pecorinoon ja ricottaan. Vihannesvalikoima yrtit mukaan lukien on tosi iso. Valitsin eilen nopeasti valmistuvan ruoan, sillä kävely ja ulkonaolo oli kasvattanut sudennälän. Otin tiskistä valmiiksi leivitettyä vasikkaa, jossa oli päällä salvianlehtiä. Nappasin täysjyväpastaa, sipulia, tomaatteja, vuonankaalia rosmariinia, timjamia ja salviaa, ja viinihyllystä edullisen valkkarin.

Tuloksena syntyi vasikkaleikkeet valkoviini-kasvispastan kanssa. Ohessa vuonankaalia, josta pidän kovasti sen lempeän maun ja kivan rakenteen vuoksi.

Ostin siis vasikanleikkeet valmiina, tässä ohje jos valmistelet ne itse:
  • vasikan ulkofilettä tai sisäpaistia noin 100 g / hlö (isot leikkeet: 150 g / hlö)
  • 2 kananmunaa
  • kourallinen jauhoja (esim. vehnä)
  • 1 muna
  • noin 1 tl suolaa
tuoretta salviaa
oliiviöljyä paistamiseen

Leikkaa vasikka tasakokoisiksi pihveiksi syynvastaisesti. Nuiji ohueksi (kattila hyvä työkalu, jos et omista nuijaa); huom. kelmu lihan alla ja päällä auttaa pitämään lihan eheänä ja estää nuijan tarttumisen lihaan. Riko muna laakeaan kulhoon ja riko rakenne. Laita lautaselle jauhoja ja sekoita niihin suolaa. Pyörittele leikkeet ensin jauhoissa, sitten munassa ja sitten taas jauhoissa. Nyt ne ovat valmiit paistettaviksi (tee tässä välissä pasta; kts. pastaohjeen loppuun).


Kasvis-valkoviinikastike (4 hengelle)
  • 3 tomaattia
  • 1 iso sipuli
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 0,7 l kuivaa valkoviiniä
  • 1/2 sitruuna (kuori raastettuna ja mehu)
  • tuoretta rosmariinia ja timjamia
  • mustapippuria, suolaa
Päälle parmesaania halutessasi.

Kuori ja puolita sipuli, viipaloi ohuiksi suikaleiksi. Poista valkosipulien kovat kannat, kuori ja poista myös vihertävä, kitkerä sisus. Poista tomaateista kannat ja halutessasi kalttaa (kannan kohdalle ristiviilto, kiehuvaan veteen 30 sekunniksi, kuori). Pilko tomaatit 4 osaan.

Kuullota sipulia oliiviöljyssä, lisää sitten valkosipulit kokonaisina ja kuullota vielä hetki. Lisää tomaatit ja valkoviini sekä rosmariini, timjami, suolaa ja mustapippuria. Raasta sitruunankuori (ei valkoista, se kitkerää) joukkoon ja anna porista hiljalleen vähintään 20 minuutta tai kunnes tomaatit ovat pehmenneet. 

Keitä pasta. Lisää ihan lopussa kastikkeeseen sitruunamehu, sekoita pasta ja kastike keskenään.

Paista vasikanleikkeet kuumalla pannulla salvianlehtien kera reippaassa määrässä oliiviöljyä, jotta pinta rapeutuu. Salvia hieman kärsii tässä kuumuudessa, joten jos haluat säilyttää sen maun freesinä, lisää lehdet kokonaisina tai silppuna pannulle vasta ihan lopussa.

Jälkkäriksi söimme läheisestä pasticceriasta eli leivoskaupasta haettuja Nutella-täytteisiä cornettoja ja keksirullia.  


Meteorologi erittäin tärkeenä uniformu päällä.

Ei kommentteja: