Aamupuuron hienompi versio: työkaverilta saaduilla lakoilla höystettynä. |
Kaurasta on keitetty puuroa ja leivottu leipää ammoisista ajoista lähtien. Vanha kansa tiesi, että siitä saa pehmeän puuron ja hyvää, litteää leipää. Sittemmin kauran ravintosisältö on määrityksissä osoittautunut erittäin hyväksi. Se sisältää liukoista beetaglukaania, tyydyttymättömiä rasvoja, välttämättömiä aminohappoja, E-vitamiinia ja lignaaneja, ja kaurasta tekee mielenkiintoisen etenkin sen beetaglukaanisisältö. Beetaglukaani on glukoosiyksiköistä koostuva ravintokuitu, joka muodostaa veden kanssa viskoosin seoksen. Ohutsuolessa se sitoutuu ruoansulatusnesteisiin lisäten viskositeettia, ja hidastaa tai estää eri komponenttien imeytymistä vereen. Tutkimuksissa on todettu beetaglukaanin hidastavan aterianjälkeistä verensokerin nousua, jolloin glukoosipiikki ei ole jyrkkä. Euroopan elitarvikevirasto (EFSA) on myöntänyt kauran liukoiselle beetaglukaanille terveysväittämän, jonka mukaan 3 g sitä päivässä ravinnon mukana saatuna auttaa ylläpitämään normaaleja LDL- ja kokonaiskolesterolitasoja aikuisväestöllä.
Kaurasta on kehitetty erilaisia tuotesovelluksia. Viljateknologian professori Hannu Salovaara Helsingin yliopistosta kehitti menetelmän kauratuotteen fermentoinnille; menetelmällä saadaan aikaiseksi suolen mikrobiflooran laatua kohentavia probiootteja sisältävä tuote. Tuotekehityksen tuloksena syntyi Yosa, joka on jogurtin kaltainen valmiste ja sisältää siis probiootteja ja beetaglukaania.
Viljatuotteet, joissa on pelkkää kauraa, ovat luontaisesti gluteenittomia ja sopivat siten keliaakikoille.
Keitän joka aamu kaurapuuron, sillä se pitää nälän aika hyvin loitolla lounaaseen asti. Sen etuna aamulla on myös valmistamisen helppous, sillä se saa porista 10 minuuttia aamutoimien aikana. Yleensä syön puuron ihan sellaisenaan, mutta joskus lisään siihen mustikkakeittoa, maitoa tai marjoja. En ottanut tänne Milanoon mukaan kaurapuuroa, joten vieroitusoireita saattaa tulla! Otin tosin mukaan ystävältä saatuja ruishiutaleita, joista saa myös loistavan ja ravitsevan puuron, joten ne lievittävät kaurapuuron kaipuuta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti