keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Pellegrino Artusi -näyttely Milanon yliopistolla

Milanon yliopistolle tulee näyttely Pellegrino Artusista, jonka kuolemasta oli viime vuonna kulunut 100 vuotta. Hän syntyi Forlimpopolin kaupungissa Emilia-Romagnan maakunnassa ja eli vuosina 1820-1911 eli peräti yli 90-vuotiaaksi. Vuonna 1851 eräänä yönä Forlimpopolin kylään hyökättiin, jolloin myös Pellegrinon taloon tunkeuduttiin, ja rahat ja muu omaisuus varastettiin. Samana vuonna Artusin perhe muutti Toscanan pääkaupunkiin Firenzeen (pääkaupungiksi vasta v. 1865) ja Pellegrino aloitti liiketoiminnan, jossa menestyi. Hän eli Firenzessa loppuelämänsä, mutta piti vahvat siteet kotikaupunkiinsa.

Herra Artusi eli mukavaa elämää ja oli kiinnostunut mauista ja ruoanlaitosta. Hänen ensimmäinen keittokirjansa oli "La scienza di cucina e l'arte di mangiar bene" (1891, 1000:n kirjan painos) eli ruoanlaiton tiede ja hyvinsyömisen taide. Artusi oli koonnut kirjaan 475 reseptiä ajatustensa ja oivallustensa pohjalta, ja mukana oli paljon siihen aikaan uudenlaisia näkökulmia gastronomiaan. Postuumisti julkaistuissa painoksissa reseptejä on 790. Teoksessa on reseptejä liemien valmistukseen, keittoihin sekä lukuisiin alku-, pää- ja jälkiruokiin. Alussa kirja ei ollut mikään suuri menestys, mutta sen suosio kasvoi myöhemmin räjähdysmäisesti, ja 20 vuotta myöhemmin kirjasta oli tehty jo 15 painosta. Kirja on todellinen gastronominen perusteos, ja sen pohdiskeleva ja hauska tyyli lisäävät sen viehätysvoimaa. Kirjaa myydään tänäänkin ja se on käännetty ainakin englanniksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi, hollanniksi ja portugaliksi.

Pellegrino Artusin sanotaan olevan italian nykyisen ruokakulttuurin isä. Nykyään Artusin nimen ja Forlimpopolin kylän ympärille on toki koottu useita perinteitä ja instituutteja, kuuluisimpina juhla "Festa Artusiana" kesäisin sekä rakennus "Casa Artusi", jossa on kirjakauppa, ravintola ja osteria sekä kokkikoulu. Mielestäni, ainakin ensivaikutelmalla, Casa Artusi on toteutettu hyvällä tyylillä ja hinnat ovat kohtuuliset, ja ruoka on lukemieni arvostelujen mukaan todella hyvää.

Näyttely Milanon yliopistolla alkaa 28.2., sitä ennen voisin käydä kirjakaupassa tutustumassa Artusin keittokirjaan.


Lähde: http://www.pellegrinoartusi.it/

Ei kommentteja: