tiistai 10. huhtikuuta 2012

Ihania illallisia vierailijoiden kanssa, pitkä pääsiäinen, sateisia päiviä...

Meillä on vajaan kahden viikon sisällä ollut monia vieraita Suomesta, mikä on ollut aivan mahtavaa. Ollaan nähty perhettä ja vähän ystäviäkin oikein olan takaa ja vietetty onnellisia ja ihania hetkiä heidän kanssaan. Minulle ja siskolleni tämä aika on tuntunut ihan lomalta. Todellisuudessakin täällä on kyllä pitkät pääsiäislomat; esimerkiksi meillä yliopistolla lomaa on viisi päivää.

Tänään kokkasin pitkästä aikaa kotona, sillä kävijöiden kanssa ollaan kierrelty kaupunkia ja syöty lounas sekä muut ateriat ulkona; kotona ei olekaan paljoa tullut oltua vähään aikaan. Tein naudanpaistia ohueksi viipaloituina rapeiden perunoiden, papujen ja sinappi-sitruunakastikkeen kanssa. Kaupan lihatiskissä on nautaa ohueksi viipaloituna, mikä on kätevää, mutta helppohan tuo on itsekin leikata. Paisti sopii tähän, sillä ohuena sen kuivakkuus ja lievä sitkeys ei tule esiin, kuten paksuna pihvinä tulisi. Paistin sijaa ulko- tai sisäfilee sopii tarkoitukseen mitä parhaiten. Kastikeeksi halusin tehdä jotain kevyttä mutta maistuvaa, ja vahvasta sinapista (esim. Dijon) ja sitruunamehusta saa aikaa nopeasti hyvän ja maistuvan kastikkeen.

Jälkiruoaksi nautin Mignon-munan, saimme niitä tuliaiseksi ja onneksi vielä muutama oli jäljellä. Fazerin suklaa on todella hyvää, ja tuliaisista kaksi levyä sitä menikin alle viikossa.

Iltaisin on sadellut hieman, mutta tänä iltana tuli kovin sade moneen viikkoon, hyväksi onneksi vieraillemme! Nyt sitä on hyvä istua kotona ja herkutella isojen pisaroiden tiputellessa ikkunaan.

Lisää valkosipuli ja timjami vasta, kun perunat näyttävät tältä.



Naudanpaistia, rapeita perunoita ja papuja. Sinappi-sitruunakastiketta. 2 hengelle:

  • 120-150 g naudanpaistia (tai filettä) per henki
  • 400 g kiinteitä perunoita
  • 4 isoa valkosipulinkynttä
  • pieni nippu tuoretta timjamia tai rosmariinia
  • suolaa, mustapippuria
  • 200 g vihreitä papuja
  • paistamiseen oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 tl vahvaa sinappia (esim. Dijon, jossa sinapinsiemenet kokonaisina)
Tee kastike sekoittamalla sitruunamehu ja sinappi.

Aloita ensin perunoiden valmistus. Pese perunat ja leikkaa niistä isoja ranskanperunoita vastaavia paloja. Huom. älä huuhdo pilkottuja perunoita vedellä, sillä niiden tärkkelys alkaa huuhtoutumaan, eikä paistojälki sen jälkeen ole yhtä hyvä. Kuumenna öljy pannulla ja laita perunat paistumaan. 

Leikkaa papujen kovat päät pois ja laita niitä varten vesi kiehumaan. Papujen keittoaika on noin 7 minuuttia ja ne ovat valmiita, kun pinta on pehmennyt, mutta tuntuvat vielä hampaissa.

Kuori valkosipulinkynnet ja pilko pieneksi. Silppua timjami. Paista kuumalla lämmöllä noin 15-20 minuutin ajan, kunnes perunoissa on kullanruskea pinta ja haarukalla kokeiltuna sisus on pehmennyt. Lisää vasta tässä vaiheessa valkosipuli ja timjami, siten ne eivät pääse palamaan. Paista vielä noin 5 minuutin ajan tarkkaillen, etteivät valkosipuli ja timjami ruskistu liikaa. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Lihojen paisto on nopea toimenpide. Paista siivuja kuumalla pannulla oliiviöljyssä (tai voissa) kummaltakin puolelta noin 1 minuutin ajan. Mausta lopuksi suolalla.

Laita kaikki ainekset lautaselle ja kastike lihojen päälle sekä vähän lisukkeillekin.

Suussasulavaa Mignon-munaa jälkiruoaksi...

Ei kommentteja: