maanantai 23. huhtikuuta 2012

Kasvis-kuskus


Kuskusista tai vastaavasti kvinoasta saa hyviä ja ruokaisia annoksia sekä lisukkeita. Ikisuosikkini on klassinen tabbouleh eli kuskus tuoreella mintulla, kurkulla, tomaatilla, sipulilla ja sitruunamehulla höystettynä. Tabbouleh tuli minulle tutuksi Four Season Salads -ruokapaikassa Helsingissä. Paikka sijaitsee nykyisin Kapteeninkadulla, mutta se aloitti Korkeavuorenkadulla noin 10 vuotta sitten. Heillä oli alussa aina tabboulehia ja sen kanssa jogurttikastiketta, ja tämä yhdistelmä vei heti kielen mennessään. Sen jälkeen tabboulehia on tullut tehtyä kotona usein, ja vasta hiljattain olen innostunut tekemään muunlaisiakin ruokia kuskusista ja myös kvinoasta. Ne molemmat sopivat hyvin sekä lämpimänä että kylmänä syötäväksi, ja maustettuna esim. kasvisten kanssa sekoitettuna, tai vaikka lisukkeena kasvispadalle, viininlehtikääryleille tai lihapullille.

Kuskusin kypsennyksessä pitää olla tarkkana, ettei se klimppiinny. Laitan vettä juuri ohjeen mukaisen määrän, sillä muutaman kerran pieni ylimäärä on aiheuttanut klimppiintymistä. Sekoitan kuskusia ja vettä melko usein, jotta tiedän missä vaiheessa kypsyminen on. Kun kuskus on kypsää, otan kannen heti pois ja kääntelen suurimoita, jotta mahdollinen ylimääräinen kosteus haihtuisi, eikä ei imeytyisi niihin.

Kasvis-kuskus 4 hengelle:
  • 500 g kuskus-suurimoita
  • vettä kuskus-pakkauksen ohjeen mukaan
  • 1 sitruunan mehu
  • loraus oliiviöljyä
  • 1 paprika
  • 1 pienehkö kesäkurpitsa
  • 1 sipuli
  • 200 g manteleita, kuorittuja tai kuorimattomia
  • kalamata-oliiveja
  • kuivattua tai tuoretta chiliä
  • n. 2 rkl vahvaa paprikamaustetta
  • suolaa, mustapippuria
  • lehtipersiljaa
  • (rosmariinia/timjamia)
Laita kuskusia varten vesi kiehumaan. Leikkaa sipulit ohuiksi puolirenkaiksi ja pilko paprika ja kesäkurpitsa pienehköiksi paloiksi. 

Ennen kasvisten paistamista, paahda pannulla mantelit. Lisää ne kuivalle pannulla ja kääntele usein, sillä niiden pinta kärähtää helposti. Mantelit ovat valmiita, kun pinta on hieman rusehtava ja maku paahteinen.

Paista kasviksia oliiviöljyssä kuivatun chilin (ja rosmariinin/timjamin) kanssa, kunnes sipuli on makeutunut ja muut pehmenneet sopivasti. Lisää paistamisen loppuvaiheessa pannulle oliivit, sillä niiden ei ole tarkoitus paistua pinnasta, ainostaan pehmetä lämmössä.

Kun kuskus on valmis, lisää sinne kasvikset sekä mantelit. Lisää myös paprikamaustetta, jota saakin olla runsaasti, jotta ruoka saisi lisää punaista väriä. Lisää myös oliiviöljyä, jos annos tuntuu kuivalta tai kuskus-suurimot eivät ole tarpeeksi erottuvia. Lopuksi lisää sitruunamehu ja lehtipersilja.

Nauti sellaisenaan tai esim. salaatin kanssa!

Ei kommentteja: