keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Tomaatti-linssikeitto

Keittoa, bufala-mozzarellaa, basilikaa ja leipää tapenaden kanssa.


Tomaatti-linssikeitto on ruokaisa ja sitä on hyvä keitellä saman tien iso kattilallinen. Sitä voi vaikka ottaa seuraavana päivänä töihin lounaaksi ja laittaa loput pakkaseen. Keitto valmistuu noin tunnissa, linssien kypsymisaika on määräävä osio. Vaikka käyttäisit liotettuja, noin 10 minuutissa kypsyviä linssejä, on keittoa hyvä hauduttaa ainakin 30 minuutin ajan makujen syventymiseksi ja ylimääräisen nesteen haihduttamiseksi.

Keittoon tulee mietoja mausteita, jolloin makua syventämään tarvitaan melko paljon suolaa. Tomaattikeitto jää helposti valjun makuiseksi, jos mausteita ja suolaa käyttää liian vähän. Tämä onkin yksi niistä harvoista ruoista, joihin lisään reilusti suolaa. Lisukkeiksi sopii esim. bufala-mozzarella tai paahdetut kurpitsansiemenet.

Kyseinen keitto on mausteiltaan italialaistyyppinen. Intialaisessa keittiössä käytetään paljon linssejä ja saatkin varioimalla siitä intialaistyyppisen sopan, kun käytät mausteina kuivattuja korianterin-, fenkolin- ja kuminansiemeniä, kardemummaa, tähtianista, chiliä ja tuoretta inkivääriä.

Noin 6 hengelle:

  • 2 kg tomaatteja
  • 300 g punaisia tai vihreitä linssejä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • yrttejä: tuoretta tai kuivattua oreganoa, basilikaa ja timjamia
  • suolaa, mustapippuria
Laita linssit kiehumaan ohjeen mukaan. Huom. jos käytät esiliotettuja linssejä, jotka kypsyvät n. 10 minuutissa, älä esikeitä linssejä, vaan lisää ne ja vettä kattilaan suoraan tomaattien kanssa.

Kalttaa tomaatit: Poista tomaateista karat ja tee niihin ristiviilto kuorimisen helpottamiseksi. Kiehauta isossa kattilassa reilusti vettä ja laita tomaatit veteen noin minuutiksi. Kuori tomaatit. Jos haluat, poista siemenet. Itse laitan tomaatit simenineen, sillä ne eivät minusta tunnu keitossa millään lailla, ja säästyn näin myös ekstra-vaivalta.

Laita kuoritut tomaatit isoon kattilaan hautumaan miedolla lämmöllä. Pilko joukkoon valkosipuli ja lisää yrtit sekä suola ja mustapippuri. Lisää joukkoon myös oliiviöljy ja balsamiviinietikka. Keittele ja riko tomaatteja keittokauhalla. Jos käytät "pikalinssejä", lisää ne ja vettä joukkoon. Jos käytät pitkää keittoaikaa vaativia linssejä, lisää ne silloin, kun linssit ovat lähes kypsiä (vain linssit, ei keitinvettä). Hauduta keittoa linssien lisäämisen jälkeen noin 15 minuutin ajan lisäten vettä tarvittaessa. Jos rakenne on liian vetinen, anna hautua pidempään.

Ei kommentteja: