keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Parsaa sateisessa Milanon keväässä




Annos viime keväältä Suomesta, mukana voisulaa, lehtipersiljaa ja itsetehty majoneesi.

Parsasesongin ollessa kuumimmillaan ympäri Eurooppaa, myös täällä Milanossa ruokakauppojen parsamäärät ovat kasvaneet viime aikoina huomattavasti. Vihreää parsaa on tarjolla moninkertaisesti valkoiseen verrattuna, ja se on toki myös halvempaa. Mistäköhän valkoisen parsan vähyys johtuu?

Parsa taipuu moneen, sillä se sopii erinomaisesti risottoon, pastaan, kalan kanssa... ja siitä saa loihdittua erilaisia herkullisia alkupaloja. Seuraavaksi haluan parsaa Hollandaise-kastikkeen kanssa, sillä sitä en ole syönyt kuin vain muutaman kerran.

Viikonloppuna pienen pöytämme ääressä oli kuusi naista parsaillallisella. Nautimme vihreää, ohutta parsaa keitettynä perunasalaatin, omena-vuonankaalisalaatin, prosciutto crudon, parmesaania, valkosipulimajoneesin ja valkoisen leivän kanssa.

Juomina oli italialaisia valko- ja punaviinejä, joista en valitettavasti muista tarkempia tietoja, sekä alkumaljoina booli aineksinaan minttu, lime, kivennäisvesi, appelsiinimehu ja vodka.

Jälkiruoaksi ruotsalainen ystävämme oli tuonut perinteisiä suklaa-kookospalloja.

Ohjeet noin 6 hengelle.

  • noin 1 kg parsaa
  • 500 g ilmakuivattua kinkkua
  • 2 dl majoneesia + 1 iso valkosipulinkynsi + n. 1 rkl sitruunamehua
Leikkaa parsoista kova tyviosa ja mahdolliset nuutuneet osat pois. Vihreää parsaa ei välillä tarvitse kuoria, mutta valkoisen parsan paksu kuori on aina hyvä poistaa. Laita vesi kiehumaan parsakattilaan tai tavalliseen kattilaan ja lisää veteen suolaa (ja halutessasi pari tl sokeria ja voita/oliiviöljyä). Parsat voi sitoa nipuksi, jotta ne on helpompi asettaa kauniisti tarjolle. Kiehumisaika riippuu parsan paksuudesta: ohuilla se on vain n. 3-5 minuuttia ja paksuilla n. 7-10 minuuttia.

Ilmakuivattu kinkku asetellaan tarjoilulautaselle.

Majoneesiin sekoitetaan pieneksi pilkottu valkosipulinkynsi ja sitruunamehua. Lisää sitruunamehu vähitellen, jotta majoneesi ei löysty liikaa.

Raikas perunasalaatti
  • noin 700 g kiinteää perunaa
  • 1 kurkku
  • pieni nippu ruohosipulia
  • 1 rkl vahvaa sinappia (esim. Dijon), 1/2 dl sitruunamehua ja 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria
Keitä perunat ja anna niiden jäähtyä. Sekoita kastike sinapista, sitruunamehusta ja oliiviöljystä. Leikkaa kurkku, esim. ohuehkoiksi puoliympyröiksi. Leikkaa perunat kuutioiksi, silppua joukkoon ruohosipuli ja sekoita kaikki keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Vuonankaali-omenasalaatti
  • 500 g vuonankaalia
  • 2 omenaa (vihreä tai keltainen/punertava käyvät hyvin)
  • 1 kurkku
  • 1 rkl sitruunamehua
  • paistamiseen oliiviöljyä
Kuori ja leikkaa kurkku pienehköiksi kuutioiksi. Kuori omenat ja leikkaa pienehköiksi siivuiksi. Kuullota omenanpalat oliiviöljyssä ja purista sekaan sitruunamehu. Sekoita vuonankaali, omena ja kurkku.

Oheen vaalea, sitkeää leipää (esim. ciabatta), parmesaania lastuina, sitruunalohkoja, oliiviöljyä, balsamicoa ja mustapippuria.

Paljon tietoa parsasta: Kotimaiset kasvikset ry. Parsa: http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kauden_kasvis/Parsa

Ei kommentteja: